Een nieuw project dat van start gaat op 1 januari 2020 wil de aanpak van klauwproblemen op Vlaamse melkveebedrijven actualiseren en verbeteren.
Een eerste concreet doel binnen het project is het (in vitro) testen van de werkzaamheid van actieve bestanddelen tegen Mortellaro om op een objectieve manier de werking van alternatieve pootbadmiddelen aan te tonen en de middelen te kunnen vergelijken.
Tweede concreet doel is de ontwikkeling van een zelflerende beeldverwerkingssoftware die probleemzones of klauwletsels automatisch identificeert en klasseert op basis van thermale beelden gemaakt met goedkope, commercieel beschikbare infraroodcamera’s.
Derde doel is het uitvoeren van een grondige evaluatie van de klauwverzorgingstechniek door het inzetten van innovatieve technieken zoals een drukmat, mobiele 3D-camera en echografie. Deze kennis zal ingezet worden om de internationale standaard voor klauwverzorging aan te passen aan de huidige omstandigheden en deze verder te optimaliseren.
Daarnaast zal binnen dit project ook sterk ingezet worden op een blijvende sensibilisering door het organiseren van opleidingen, studiedagen en het breed verspreiden van de projectresultaten via reeds bestaande informatieplatformen zoals Koesensor, Rundveeloket en Buitenpraktijk.
Om de innovatieve technieken die ontwikkeld zullen worden binnen dit project ingang te doen krijgen in de praktijk, zal veel aandacht besteed worden aan het opleiden en bijscholen van klauwverzorgers – zowel melkveehouders, dierenartsen als klauwbekappers.
Het project is een initiatief van de Universiteit van Gent in samenwerking met ILVO, Hogeschool Gent, Inagro en Hooibeekhoeve en is mogelijk dankzij financiering vanuit het Agentschap Innoveren en Ondernemen.
Bron: naar Koesensor – 28 november 2019