Maar liefst 39 enthousiaste veehouders hebben zich ingeschreven voor de Bioveiligheid Award 2020, een initiatief van DGZ Vlaanderen. De voorbije maanden bracht de jury een bezoek aan de bedrijven die de preselectie haalden: zes melkvee- en zes vleesveebedrijven. Op basis van hun vaststellingen, selecteerde de jury de genomineerden, drie in elke categorie. Wij stellen u alvast de drie genomineerde melkveebedrijven voor. Nog tot 31 januari 2020 kunt u op https://mijnmaniervanwerken.be stemmen voor uw favoriete kandidaten. Op de Agridagen 2020 worden de winnaars bekendgemaakt en de Awards uitgereikt.
Melkveebedrijf familie Guns, Korenblokhoeve, Tielen
Jan en Hilde Guns, samen met hun zonen Nick en Maarten die eveneens actief zijn op de Korenblokhoeve ((zie bovenstaande foto), werden afgelopen maand al bekroond met de Agrafiek Award
Volgens het rapport van de jury van de Award Bioveiligheid luidt het nu dat ze een meer dan gezonde kijk op bioveiligheid hebben. “Als je op het bedrijf aankomt, valt je meteen op hoe opgeruimd en proper alles is. Er staat een nagelnieuwe melkveestal, met daarnaast een vergaderruimte en bijbehorende gastenkeuken met eetlokaal”, luidt het in een mededeling vanwege DGZ.
“Elke dag verzorgen we met veel liefde al onze dieren. We hebben er ook voor gekozen om burger en veehouder dichter bij elkaar te brengen. Onze gasten laten we maar al te graag kennismaken met de boerenstiel. Die openheid maakt het voor ons des te belangrijker om aandacht te besteden aan bioveiligheid”, verklaarde Hilde aan de jury.
Melkveebedrijf Luc Criel, Sleidinge
“Splinternieuw kan je de infrastructuur van Luc Criel bezwaarlijk noemen: de jongste stal dateert van 1991. Maar met een vernieuwde stalinrichting en een brede waaier aan goed doordachte ingrepen heeft hij de bioveiligheid op zijn bedrijf een enorme boost gegeven”, schrijft de jury over de tweede genomineerde.
“Omdat een gevaar soms in een klein hoekje schuilt, houd ik rekening met de kleinste details,” vertelde Luc aan de jury. “Ik ga ook altijd op zoek naar maatregelen die bij mijn bedrijf passen, en tegelijkertijd eenvoudig door te voeren zijn zonder dat ze stukken van mensen kosten.” Volgens het juryrapport werpen die inspanningen hun vruchten af. Luc heeft namelijk verschillende 100.000 kg-koeien en al drie jaar op rij kan hij uitpakken met het kwaliteitscertificaat van MCC.
Melkveebedrijf familie De Clercq-De Roo, Poesele-Nevele
Bij Jo De Clercq en Stefanie De Roo zit bioveiligheid volgens de DGZ-jury werkelijk ‘ingebakken’. “We hebben de voorbije jaren fors geïnvesteerd: de jongveestal vernieuwd, een melkveestal gebouwd, op verschillende plaatsen beton gegoten, een ‘propere’ en een ‘vuile’ weg ingericht enz. Het uitgangspunt voor elk van die investeringen was bioveiligheid, en daaraan gekoppeld de gezondheid van onze dieren”, verklaarden dit echtpaar.
“Het bedrijf is nu volledig verhard en ontzettend proper; werkelijk nergens valt er vuil te bespeuren. Tot in de kleinste details is nagedacht over bioveiligheid. Bioveiligheid is letterlijk de manier van werken van Jo en Stefanie, en dat merk je aan alles dat ze doen”, bevestigde het rapport van de jury.
Wilt u te weten komen wat de jury verder is opgevallen op deze bedrijven? Surf dan naar https://mijnmaniervanwerken.be.
Stem voor uw favoriete kandidaat
De uiteindelijke winnaars van de Bioveiligheid Award worden gekozen op basis van een publieksstemming en de juryverslagen. Op https://mijnmaniervanwerken.be kunt u uw stem uitbrengen voor uw favoriete kandidaten (één per categorie: melkvee en vleesvee). Iedereen kan eenmaal stemmen; en dat tot en met 31 januari 2020. Op de Agridagen 2020 worden de winnaars bekendgemaakt en de Awards uitgereikt.
Met alle vragen over bioveiligheid kan je terecht bij de helpdesk van DGZ (tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be).
Bron: naar DGZ Torhout – 3 januari 2019