Topartikelen over inkuilen
Inkuilen op het melkveebedrijf
Inkuilen is een proces waarbij gewasresten, zoals gras of mais, worden samengeperst en bewaard als voer voor melkvee. Dit is interessant voor melkveehouders omdat het een efficiënte manier biedt om voedsel op te slaan voor de wintermaanden wanneer het grasland minder voedsel produceert. Bovendien kan het ook helpen om de kosten van het voer te verlagen.
Per bedrijf en per gebied worden zeer verschillende soorten ruwvoer gewonnen en gebruikt (graskuil, hooi en snijmaiskuil). Bierborstel, perspulp, aardappelpersvezels, aardappelafvalpructen, maisglutenvoer, CCM, MKS, voederbieten en bietenblad kunnen ook ingekuild worden. Aandachtspunten voor het inkuilen zijn onder andere het maaien, schudden, de veldperiode, conservering en bewaring om verliezen te beperken en de kwaliteit te behouden.
Gevaren van inkuilen en inkuilmiddelen
Het is belangrijk te letten op het vochtpercentage en de hoeveelheid lucht, dit moet namelijk zo laag mogelijk zijn. Een hoog drogestofgehalte en een hoog suikergehalte zijn factoren die de broeigevoeligheid aanzienlijk vergroten. Om de kans op schimmel en broei te verminderen zijn er bijvoorbeeld inkuilmiddelen in te zetten. Een poll op melkveebedrijf.nl geeft aan dat ruim 80% van de melkveehouders heeft aangegeven wel eens gebruik te maken van een inkuilmiddel.
Tot slot, meer weten over inkuilen op het melkveebedrijf? Lees hier dan alles!