Op 9 februari 2021 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs steeg naar 16,2 cent; de DVE-toeslag naar 124,5 eurocent.
Droge grondstoffen
- De eiwitmarkt
- Waar er de laatste tijd veel hectiek en prijswijzigingen waren, is het bij het schrijven van deze lijnen rustig op de sojamarkt. De prijzen blijven dus stabiel.
- Maar het aanbod uit met name Zuid-Amerika is nog steeds onzeker door zowel extreme droogte als extreme regenval.
- Hierdoor blijven de prijzen op een hoog niveau noteren.
- Raapzaadschroot wordt meegenomen door de dure sojaprijzen. Het kan interessant zijn om raapzaadschroot op termijn (vanaf mei) vast te leggen.
- DDGS is een interessant alternatief, al is het verschil nog maar beperkt.
- De energiemarkt
- De graanmarkt blijft krap. Voor de nieuwe oogst liggen de prijzen op normale niveaus. Verwacht wordt echter dat we tot die tijd op de huidige prijsniveaus blijven hangen.
De prijs van de bijproducten is stabiel. Ze kunnen een alternatief zijn. Merk echter op dat de prijszetting zodanig is dat er ook hier geen grote verschillen gerealiseerd kunnen worden.
Brok is de prijzen van de grondstoffen gevolgd. Vaker zien we onderweg ‘alternatieven’ voor soja op de markt komen, veelal gebaseerd op bestendige soja/bestendige raap met een goedkope onbestendige eiwitbron zoals ureum. Dit is een goede optie voor het verlagen van de kosten, maar het is niet zoals echte soja. Houd vooral de penswerking goed in de gaten.
Voer voldoende pensenergie om je eiwit maximaal te benutten. Om eiwitverlies te beperken, vermijd dat het ureumgehalte boven de 230 komt.
Voor de volledige cijfers klik Saldo Actua februari 2021
Bron: naar Bas Aarts (Liba) voor Melkveebedrijf editie België maart 2021