Het nationale BVD-programma gaat van start op 1 januari. In voorgaande artikelen werd al stilgestaan bij enkele aspecten van het gebruik van BVD-oormerken. Nu geeft DGZ extra toelichting bij o.a. de analyses van de oorweefselstalen en de verzendingsmodaliteiten.
Wanneer moet ik de BVD-oorweefselstalen verzenden?
Het is belangrijk om snel te beschikken over het resultaat van het BVD-onderzoek en bijhorend BVD-statuut en paspoort. Zorg er dus voor dat u de oorweefselstalen tijdig verstuurt naar een erkend laboratorium voor BVD-onderzoek, bij voorkeur via de post.
Houd er steeds rekening mee dat de doorlooptijd van het labo-onderzoek een paar dagen in beslag kan nemen. Indien u bv. van plan bent een kalf te verkopen, dan doet u er goed aan om het staal snel te bezorgen aan het labo zodat de analyse ervan tijdig kan plaatsvinden.
Vanaf 2015 dient elk BVD-staal binnen de 7 dagen na de staalname geleverd te zijn bij het labo. Wanneer men in een week verschillende kalvingen heeft, kan men gerust de stalen bundelen en gezamenlijk verzenden. De veehouder is dan zelf verantwoordelijk voor de correcte bewaring van de oorweefselstalen, namelijk in een koelkast bij 4 °C.
Waarop moet ik letten bij verzending van de stalen?
Samen met de BVD-oormerken die u bestelt bij DGZ, ontvangt u voldoende plastic zakjes en enveloppen voor de verzending naar het labo. Het is belangrijk dat u de enveloppen correct frankeert. Dit wil zeggen: één postzegel met waarde 2 of twee postzegels met waarde 1.
Vanaf oktober 2014 komt het Sanitair Fonds tussen in de verzendingskosten van de oorweefselstalen via B-post. De verzendingskosten voor 2014 zullen op het einde van het jaar worden verrekend via uw DGZ-factuur.
In de loop van 2015 zal het niet meer nodig zijn om de enveloppen te frankeren en zullen er door de erkende laboratoria stickers verdeeld worden met de vermelding ‘port betaald door bestemmeling’.
Wat doe ik best met mijn huidige stock conventionele oormerken?
In 2014 kunt u nog gebruikmaken van de conventionele oormerken, maar vanaf 1 januari 2015 luidt het advies om BVD-oormerken in te zetten. DGZ neemt geen conventionele primo-oormerken terug. Deze gewone oormerken zijn echter niet verloren. Wanneer het BVD-bestrijdingsprogramma binnen enkele jaren in een verdere fase komt, stopt het verplicht testen van nieuwgeborenen. Dan kunt u perfect uw huidige voorraad conventionele oormerken opnieuw gebruiken.
Welke analyse wordt er uitgevoerd op het weefselstaal en is deze betrouwbaar?
Het oorweefselstaal kan worden opgestuurd naar een door het FAVV erkend laboratorium voor BVD-onderzoek. De lijst van de erkende laboratoria met een accreditatie voor BVD-analyses binnen het BVD-bestrijdingsprogramma is te vinden op de website van het FAVV.
De analyse die uitgevoerd wordt op het oorweefselstaal is de BVD-antigeen ELISA. Deze analyse heeft een zeer hoge betrouwbaarheid en heeft haar nut bewezen, o.a. bij vergelijkbare BVD-bestrijdingsprogramma’s in het buitenland. Echter, ook voor de BVD-antigeen ELISA geldt – net zoals bij eender welk labo-onderzoek – dat de betrouwbaarheid nooit 100% is. Bespreek in geval van twijfel het resultaat met uw bedrijfsdierenarts.
De BVD-ELISA antigeentest wordt ook toegepast voor het onderzoek van bloedstalen. In het geval van onderzoek op bloed moet men er echter rekening mee houden dat het resultaat pas voldoende betrouwbaar is voor dieren ouder dan 1 maand. Dit heeft te maken met de BVD-antistoffen die in de bloedbaan van het kalf aanwezig kunnen zijn na opname van biestmelk.
Bij een correct gebruik van het BVD-oormerk is dit effect verwaarloosbaar, waardoor de BVD-antigeen ELISA-test op oorweefselstalen wel betrouwbaar is vanaf de geboorte van het kalf. Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van de BVD-oormerken is dat de identificatie van het staal steeds gelinkt is aan de identificatie van het dier en dat er hier geen fouten kunnen ontstaan.
Kan er binnen het programma nog een zogenaamd ‘precolostraal bloedstaal’ van een kalf worden genomen voor BVD-analyse?
Neen. Elke staalname binnen het BVD-programma, anders dan de staalname met het BVD-oormerk, kan slechts uitgevoerd worden op een correct primo-geïdentificeerd dier. Zoals vorige week reeds uitgelegd, wordt op een bloedstaal van een kalf jonger dan 30 dagen volgens de richtlijnen steeds de duurdere PCR-test uitgevoerd in plaats van een BVD-antigeen ELISA.
Indien u geen gebruik maakt van BVD-oormerken raden wij aan om een staal te nemen via de ‘BVD-earpunch’. Deze staalname gebeurt door de dierenarts. Het staal wordt vervolgens in het labo geanalyseerd met een BVD-antigeen ELISA-test. Vanaf december zal DGZ deze analyse voor de BVD-earpunch aanbieden.
Hoeveel kosten BVD-oormerken en -analyses?
De geldende tarieven voor oormerken en laboratoriumonderzoeken kunt u steeds raadplegen op deze website.
U kunt de oormerken bestellen via Veeportaal. Vergeet niet om bij uw eerste bestelling van BVD-oormerken ook een compatibele oormerktang aan te kopen.
Hebt u nog vragen over BVD en het bestrijdingsprogramma, dan kunt u steeds terecht bij DGZ via tel. 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be