• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Jaarlijkse verdeling mastitisverwekkers blijft stabiel

Diergezondheid Onderzoek 13 september 2016

In de afgelopen 8 jaar onderzocht het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) gemiddeld zo’n 30.000 kwartiermelkmonsters per jaar via standaard bacteriologische cultuur. Een overzicht van de verdeling van de meest prevalente mastitispathogenen leert dat het soort pathogenen al die jaren vrijwel ongewijzigd bleef.
Bij klinische mastitis zijn de voornaamste bacteriën nog steeds Escherichia coli en Streptococcus uberis, beiden omgevingsgebonden bacteriën, gevolgd door de koegebonden (besmettelijke) bacterie Staphylococcus aureus.
Bij de analyse van attentiekoeien worden de minder belangrijke Staphylococcus-soorten en Corynebacterium bovis het frequentst geïsoleerd. Daarbij stijgt de proportie van Staphylococcus-species de laatste jaren ten opzichte van C. bovis. De pathogenen met de grootste impact zijn echter Streptococcus uberis en Staphylococcus aureus, met een gelijkaardige prevalentie.
Dit jaar neemt het MCC een stijgende trend van het tankmelkcelgetal waar. “Melkveehouders die kampen met uiergezondheidsproblemen doen er goed aan om melkmonsters van bepaalde dieren bacteriologisch te laten onderzoeken. Niet enkel de behandeling kan immers verschillend zijn (vb. Escherichia coli ten opzichte van streptokokken/stafylokokken), ook de preventiemaatregelen waar uw bedrijf het meest mee gebaat is hangen sterk af van het meest prevalente type bacterie op uw bedrijf (vb. Strep. uberis/E. coli ten opzichte Staph. aureus)”, aldus wordt nog beklemtoond in de jongste e-nieuwsbrief van het MCC.
Bron: E-nieuwsbrief MCC – september 2016

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”
20 mrt

“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren
20 mrt

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren

Milcobel 2024
19 mrt

Milcobel zet strategische koers voort: sterke financiële resultaten en focus op zuivel

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België in 2024
18 mrt

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?
18 mrt

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen

Teel het goedkoopste krachtvoer gewoon op eigen land

Van onze partner KWS

Teel het goedkoopste krachtvoer gewoon op eigen land

“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”

“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer