In Oudsbergen (Belgisch Limburg) is maandagochtend een doodgebeten melkkoe gevonden in een weide. Het dier werd ook voor de helft opgepeuzeld. Alles wijst op een wolvenaanval. Het is voor het eerst dat wolven gezonde koeien aanvallen. Eerder viel de zwervende wolf Billy al twee keer een koe aan, maar toen ging het telkens om zieke dieren.
Kudde melkkoeien opgejaagd door wolf
De koe maakte deel uit van een kudde melkkoeien die de nacht doorbrachten op een weide in Meeuwen. Volgens de getroffen veehouder zou de kudde zijn opgejaagd tot het moment dat er één dier niet meer kon en dat werd dan aangevallen, gedood en deels opgegeten. De rest van de kudde trof de veehouder volledig bezweet en gestrest aan in de weide.
‘Koe was kerngezond’
Dat het om een verzwakte koe zou gaan, klopt niet, zegt de eigenaar. Het getroffen dier was volgens hem kerngezond. DNA-analyse moet duidelijkheid brengen of wolven effectief de dood van het dier veroorzaakt hebben, maar buurtbewoners zeggen sporen van verschillende wolven te hebben aangetroffen nabij de weide.
Dit voorval heeft de ongerustheid bij de Limburgse boeren vergroot. Eerder was er volgens TV Limburg al veel ongenoegen omdat schapen niet langer veilig waren in de wei waardoor heel wat schapenhouders hun weides hebben afgerasterd of gestopt zijn met hun hobby. “De vrees is groot dat de wolven, nu ze hier hun menu gevonden hebben, snel terugkeren en nog meer vee aanvallen”, klinkt het.
Wolf zoekt zwakste dier
Volgens Welkom Wolf, de organisatie die het draagvlak voor de wolf in Vlaanderen wil vergroten, kan het inderdaad dat wolven een kudde runderen of paarden in beweging zetten om te kijken of er niet eentje tussen zit die niet mee kan met de groep. “De voorbije nacht moet één dier in een kudde in Oudsbergen door de Limburgse wolven geëvalueerd zijn als ‘pakbaar’”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
Dat is volgens Loos niet evident, want wolven weten hoe gevaarlijk runderen kunnen zijn. “Eén trap van een volwassen koe of paard kan een wolf doden of flink verwonden waardoor de wolf niet meer zou kunnen jagen en de hongerdood zou sterven. Wolven denken dus wel twee keer na voor ze gezonde runderen of paarden aanvullen”, klinkt het.
Onderzoek is nodig
De organisatie stelt dat verder onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (ANB) nodig is om uit te wijzen wat er exact is gebeurd. “Maar het ziet er wel naar uit dat dit de eerste echte aanval is op gezonde runderen in Vlaanderen”, erkent Jan Loos.
Bron: VILT