Moet ik voor elk van die ectoparasieten een ander product gebruiken om ze effectief te bestrijden?
Insecticiden zijn speciaal ontwikkeld voor de bestrijding van verschillende soorten ectoparasieten en bestrijden gelijktijdig vliegen, muggen en luizen (die allemaal insecten zijn). Let wel op: in de meeste gevallen volstaat de toepassing van insecticiden enkel op het dier niet om een efficiënte bestrijding mogelijk te maken.
De economische impact van vliegen bij rundvee wordt heel vaak onderschat. Vliegen kunnen immers fungeren als verspreiders van ziektekiemen en veroorzaken onrust voor en hinder bij het vee. Er komen heel wat types vliegen voor maar twee ervan zijn vooral belangrijk als mogelijke verspreiders van ziektes: de zomerwrangvlieg (Hydrotaea irritans) en de herfstvlieg (Musca autumnalis).
De zomerwrangvlieg verspreidt Trueperella pyogenes, de kiem die ‘zomerwrang’ veroorzaakt. In de zomer op de weide zien we deze vliegjes rond de uier en de spenen zitten waar ze zich voeden met melkrestjes.
De herfstvlieg verspreidt Moraxella bovis die ‘pinkeye’, een besmettelijke vorm van oogontsteking, veroorzaakt. Vooral in de herfst zien we deze vliegen rond de kop en de ogen zitten waar ze zich voeden met slijm en traanvocht.
De bestrijding van vliegen lukt nooit door alleen insecticiden op het dier te gebruiken. Hygiënische maatregelen zijn van even groot belang. Bij het gebruik van insecticiden is het belangrijk niet enkel de volwassen vliegen, maar ook de maden of vliegenlarven te bestrijden. Vliegenlarven dien je te bestrijden vanaf enkele weken vóór de te verwachten vliegenoverlast (vroege lente). Larviciden of producten die de vliegenlarven afdoden worden aangebracht op mogelijke broedplaatsen. Dit zijn de plaatsen waar mest, stro, voedselresten…onaangeroerd blijven liggen, zoals onder en rond voederbakken, dicht bij de muren van een hok, in spleten en goten, de mestkelder, op voederopslagplaatsen enz. Adulticiden of producten die de volwassen vliegen afdoden worden daarna ook best zo snel mogelijk ingezet en dit om vliegenoverlast te voorkomen. Naast het gebruik van producten op de dieren zelf worden best ook de rustplaatsen van de vliegen behandeld.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.