Een gespeend kalf drinkt dagelijks makkelijk 15 liter water, een melkkoe meer dan 100 liter per dag. Water is essentieel voor de gezondheid en productie van onze runderen. Bepaalde kenmerken van een drinkbak, zoals het waterdebiet, de hoogte, het type, hoe proper het water is, de watertemperatuur, … maken die aantrekkelijk voor runderen waardoor ze gemotiveerd worden om meer dan voldoende water te drinken.
Een goede drinkplaats voldoet aan de volgende voorwaarden :
- VOLDOENDE WATERDEBIET
Zonder belemmering drinkt een rund 15 liter water / minuut. Het debiet van een drinkbak dient dit dus te benaderen, en moet minstens 10 liter per minuut bedragen. Dit kan gemakkelijk gecontroleerd worden met een emmer van 10 liter en een stopwatch. Vlotterbakken met een diepte van minstens 15 cm voldoen hier beter aan dan drinkbakken met een klep of lepel. Bij onvoldoende waterdebiet worden runderen het ‘wachten op water’ beu waardoor ze onvoldoende water opnemen wat een negatieve invloed heeft op hun productie en gezondheid. Zeker aan de uitgang van de melkstal hebben de runderen dorst en mogen ze niet moeten wachten op water. Alle drinkbakken dienen dus regelmatig gecontroleerd te worden op hun debiet en dit zeker wanneer de productie ondermaats is.
- COMFORTABEL
Runderen verkiezen vlotterbakken boven drinkbakken met een klep of lepel, wat betekent dat ze uit vlotterbakken meer water zullen drinken.
- Een aangepaste hoogte voorde runderen die moeten drinken. De hoogte van het wateroppervlak verschilt afhankelijk van de leeftijd van de runderen, het type runderen en van het bodemtype. Wanneer een betonnen bodem voorhanden is, bedraagt de ideale hoogte van het wateroppervlak :
- 50-55 cm voor kalveren
- 55-70 cm voor gespeend jongvee
- 65-85 cm voor volwassen runderen (BWB vs HF)
Wanneer het een potstal betreft mag het wateroppervlak 15-20 cm hoger zijn.
- PROPER
Alhoewel runderen geen fijnproevers zijn, dienen de drinkbakken proper te zijn, en dus gemakkelijk te reinigen. Vlotterbakken die kunnen leegkippen zijn dus ideaal. Andere types drinkbakken, zoals deze die met drijvende ballen afgesloten worden, zijn zeer moeilijk te reinigen wat betekent dat dit zelden gebeurt. Drinkwater dient voor runderen net als voor mensen geurloos, kleurloos en helder te zijn. Indien je zelf het drinkwater van de koeien niet wil drinken is de kwaliteit ondermaats.
- ‘Op temperatuur’
Algemeen verkiezen runderen lauw water (~15°C). Bij hittestress is koel water interessant maar het effect hiervan is kortstondig (1- 2 uur).
- ZICHTBAAR
Rond drinkbakken dient het voldoende klaar te zijn, er dient minstens 200 lux lichtsterkte te zijn.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.