Claeys KMK is een familiebedrijf dat trots is op hun nauwe samenwerking met hun koeien en waakzaamheid tegen mogelijke gezondheidsproblemen. Ze wilden hun veestapel uitbreiden maar dit was niet haalbaar met hun vorige robotmelksysteem. Daarom gingen ze op zoek naar de ideale melkoplossing die bij hun bedrijf en ambities past. Hun zoektocht leidde hen naar een nieuwe innovatieve melkstal van Fullwood Packo. Sinds Claeys KMK deze oplossing heeft, is de productiviteit gestegen en is de gezondheid van koeien verbeterd, terwijl waardevolle tijd is vrijgekomen.
Broers Koen en Kristof, die samen met hun vader Mark een bruisend landbouwbedrijf runnen, hebben de verandering duidelijk opgemerkt. “We nemen het welzijn van onze koeien zeer serieus,” zeggen de broers. “Het is voor ons van essentieel belang dat we een uitgebreid overzicht hebben tijdens het melken. We zorgen ervoor dat alle koeien individueel worden gezien, zodat we elke koe kunnen controleren en behandelen als dat nodig is. Als we dat niet kunnen, is het voor ons moeilijk om te ontspannen. Onze nieuwe melkstal maakt die verbinding praktisch mogelijk, terwijl de melktechniek betere resultaten en gezondere uiers ondersteunt.”
De Familie Claeys KMK
Locatie: | Lembeke |
Veestapel: | 340 melkkoeien |
Jongvee: | Intern opfokken van jongvee, 140 eenheden |
Melksysteem: | 2×25 Quick E |
Datum van installatie | juli 2020 |
Een nieuw systeem kiezen
Na enige tijd op zoek te zijn naar een nieuw melksysteem dat voor hun bedrijf zou werken, ontmoette Claeys KMK de Fullwood Packo Country Manager België Frederick Audenaert. Samen bezochten ze een aantal bestaande Fullwood Packo melkstallen alvorens hun beslissing te nemen.
Ze kozen voor een Quick Series zij-aan-zij melkstal, aangetrokken door de combinatie van een eenvoudig robuust ontwerp en meer geavanceerde voordelen, waaronder de unieke Fullwood Packo melktechniek en de mogelijkheid om de gezondheid van koeien te observeren via extra slimme bewakingsinstrumenten.
“De nieuwe melkstal past goed bij onze routine,” bevestigt zowel Koen als Kristof. “We melken twee keer per dag. In de eerste plaats worden alle koeien in de wachtruimte geplaatst. Door het opdrijfhek geleidelijk naar voor te schuiven, kunnen de koeien zonder stress of verstoring de melkstal betreden. We hebben altijd één persoon in de melkstal om de spenen te kuisen, voor te behandelen en controleren voordat we de cluster aansluiten. Ondertussen maakt iemand anders de ligbedden schoon en zorgt ervoor dat de andere groep onmiddellijk wordt bijgevuld in de wachtruimte.”
Zachter melken
Voor Koen en Kristof was een bijzonder indrukwekkend aspect van hun nieuwe melkstal de unieke melktechniek van Fullwood Packo. In tegenstelling tot meer traditionele melkmethodes wordt er een langere melkkolom en een nauwkeuriger vacuümniveau gecreëerd. Dit resulteert in minstens 50% van de melk die in de eerste twee minuten wordt gemolken, terwijl de spenen voorzichtig worden gehanteerd voor comfortabelere koeien en een betere uiergezondheid.
“De zuigkracht tijdens het aansluiten is ons sterk opvallen,” zeggen de gebroeders. “Melken is altijd comfortabel. Zelfs grotere groepen zijn gemakkelijk te hanteren. We zien een echt verschil. De koeien zijn rustiger en komen makkelijker naar de melkstal. Er is meteen rust en stilte op te merken in de stal na het melken. Ze zijn helemaal ontspannen en op hun gemak.”
Ze hebben ook een opmerkelijke daling gezien in gevallen van mastitis sinds de overstap naar zijn nieuwe melkstal, en het zeldzame geval dat zich voordoet is snel en gemakkelijk te behandelen.
“De melkkwaliteit is ook verbeterd,” voegen Koen en Kristof toe. “Onder andere, het vetgehalte is beter zonder vetsplitsing . Als gevolg hiervan ontvangen we nu een kwaliteitspremie die, samen met onze lagere onderhoudskosten, onze winsten zijn aanzienlijk verhoogd sinds de opstart. Fullwood Packo melktechniek maakt zijn reputatie waar .”
Ik kijk uit naar de toekomst
Koen en Kristof zijn er zeker van dat hun nieuwe melkstal een aanzienlijk positief verschil heeft gemaakt op hun bedrijf. Claeys KMK laat momenteel enkel drachtige vaarzen op wei omdat hun vorige melksysteem geen beweiding mogelijk maakte. Nu het gebruik van hun melksysteem makkelijker is geworden, overwegen ze om in de toekomst een groter deel te beweiden.
“De productie neemt toe, de melkkwaliteit en het koeiencomfort verbeteren,” glimlachen Koen en Kristof. “Op alle manieren zien we voordelen voor ons bedrijf. Het laat zien dat het de moeite waard is om een melksysteem te vinden die bij uw bedrijf past. Voor ons is koecomfort een prioriteit. We hebben een oplossing gevonden – en een betere manier om te melken – die ons daarbij ondersteunt. Het leven op ons bedrijf is vrediger voor zowel ons als onze koeien. Het realiseren van verbeteringen zijn mogelijk en het nemen van die stap naar het vinden van een nieuwe manier van melken heeft al het verschil gemaakt.”