Een hoog productieve melkkoe drinkt gemakkelijk 100 liter water per dag, dus dient er veel aandacht besteed te worden aan de drinkbakken. Dit is niet onbegrijpelijk bij melkkoeien, wetende dat melk voor 85% uit water bestaat, maar dit geldt eigenlijk voor alle runderen. Een voldoende aantal, voldoende grote, goed werkende drinkbakken, aangepast aan het type runderen en hun leeftijd, zijn op veel rundveebedrijven niet aanwezig.
Wat betreft de groote en het aantal benodigde drinkbakken om voldoende water aan uw runderen te kunnen verstrekken, dienen een aantal basisregels gevolgd te worden :
- Eén drinkbak per 10 (maximum 15) volwassen runderen, en minimum 2 drinkbakken per groep runderen. Dit geldt zowel voor vlotterbakken als voor drinkbakken met een klep of lepel. Vlotterbakken genieten echter de voorkeur aangezien drinkbakken met een klep of lepel een minder ‘fysiologische’ manier van drinken vereisen en ze onderheving zijn aan competitie tussen de koeien. Voor hoogdproductieve koeien worden ze daarom beter vermeden.
- De toegankelijke drinkbaklengte dient 7 – 10 cm per koe te bedragen, wat voor 100 koeien betekent dat in totaal 7 – 10 m lengte aan drinkbakken dient aanwezig te zijn. Deze dienen vlot toegankelijk te zijn. Bij drinkbakken in nauwe zones met veel koeverkeer volstaat een drinkbak van 2 m niet voor 20 koeien, aangezien koeien niet rustig kunnen drinken door de vele passage in de nauwe doorgang en daardoor veelal enkel aan de zijkanten van de bak gaan drinken (ipv aan de voorkant).
- De gouden driehoek. Het aantal vereiste drinkbakken hangt ook af van de stalindeling, aangezien koeien niet meer dan 15 meter zouden moeten stappen (vanaf het voederhek, de melkstal en de ligplaats) om bij een drinkbak te geraken,
- Aanpasbaar. De hierboven vemelde normen zijn de basisregels, die dienen aangepast te worden naargelang de omstandigheden, waarbij in de zomer bij hittestress als eerste maatregel dient gezorgd te worden dat de runderen meer water kunnen opnemen. Van zodra de omgevingstemperatuur hoger wordt dan 21-22°C is het relevant om bij melkkoeien te controleren dat al hun drinkbakken goed werken (met een debiet van 10-15 l water / minuut) en dient gepoogd te worden extra drinkplaatsen te voorzien. Bij de droogstaande koeien dient ook steeds de watervoorziening gecontroleerd te worden aangezien droogstandsrantsoenen meestal droog en structuurrijk zijn, wat de waterbehoefte vehoogt. Bovendien zorgt een vlotte beschikbaarheid van water voor een hoge drogestof opname tijdens de close-up periode, wat belangrijk is, enerzijds om te voldoen aan de hoge behoefte einde dracht, anderzijds om de drogestof opname in het begin van de volgende lactatie te stimuleren.
Samengevat komt het erop neer dat men beter een drinkbak teveel heeft dan één te weinig !
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.