Een adequate ventilatie van rundveestallen, en zeker van kalverstallen, is van primordiaal belang om ademhalingsstoornissen te voorkomen. Daarbij dient men indachtig te zijn dat de oriëntatie van de stal de natuurlijke ventilatie zeer sterk beïnvloedt.
De overheersende wind in België is zuidwestenwind, waarbij de wind van zuidwest naar noordoost waait. Tijdens de wintermaanden daarentegen heerst er regelmatig ook noordoostenwind, die van noordoost naar zuidwest waait. Dit betekent dat de ventilatie-openingen in de stal zich dan ook enerzijds in het zuidwesten en anderzijds in het noordoosten dienen te bevinden om een correcte luchtdoorstroming doorheen de stal te verkrijgen. Hierbij dient opgemerkt dat de wind doorheen het jaar veel frekwenter vanuit het zuidwesten dan vanuit het noordoosten waait. De jongste kalveren worden daarom best aan de zuidwestelijke kant van de stal (bij de verse binnenkomende lucht) geplaatst.
Een stal die met de zijgevels (waarin de ventilatie-openingen voorzien zijn) zuidwest-noordoost georiënteerd is wordt dan ook meestal perfect geventileerd, waarbij de wind dwars doorheen de stal van de ene naar de andere zijde waait. Men spreekt dan van ‘dwarsventilatie’. De natuurlijke wind is perfect in staat om over een afstand van 25 m de lucht in de stal te verversen, maw wanneer een dergelijke stal niet breder is dan 25 m kan deze perfect natuurlijk geventileerd worden. Bij bredere stallen dienen eventueel extra ventilatieopeningen, vb in het dak, voorzien te worden om de stal
over de ganse breedte goed natuurlijk te kunnen ventileren. Wanneer niet de zijgevels maar de tipgevels zuidwest-noordoost georiënteerd zijn dienen deze tipgevels (deels) open gewerkt te worden om toe te laten dat de stal natuurlijk geventileerd wordt. Hierbij dient er steeds rekening gehouden te worden met het feit dat obstakels rond de stallen, zoals andere gebouwen (die tochtgangen creëren) of bomenrijen of…, de richting van de wind rond de stal en dus de richting van de binnenkomende wind kunnen beïnvloeden.
Bijkomende info Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen