Een adequate ventilatie van rundveestallen, en zeker van kalverstallen, is van primordiaal belang om ademhalingsstoornissen te voorkomen. Daarbij dient steeds gepoogd te worden om koudeval op de dieren, en zeker op kalveren, te verhinderen.
Runderen in het algemeen en zeker kalveren hebben een hekel aan koudeval en dit dient dus vermeden te worden of de kalveren dienen de mogelijkheid te hebben om te kunnen schuilen hiervoor. Koudeval kan maximaal als volgt vermeden worden:
- Hoogte zijmuren
De hoogte van de zijmuren dient in een kalverstal minstens 2,5 m te zijn (en daarboven dan de luchtinlaat). Bij de koeien zijn de zijmuren best > 2 m hoog.
- Geleidingsklep
In een kalverstal kan juist onder de luchtinlaat een klep voorzien worden om de lucht verder over de kalveren de stal in te sturen en zo te verhinderen dat die op de kalveren valt. Deze klep kan eventueel omhoog geklapt worden om de luchtinlaat te verkleinen (vb tijdens de wintermaanden).
- Isolatieplaten tegen de eerste gordingen
De laagste dakgordingen (thv de luchtinlaat in de zijgevels) worden best over de ganse lengte van de stal van isolatieplaten voorzien om te verhinderen dat de binnenkomende wind tegen deze dakgordingen botst en op de kalveren valt. Deze isolatieplaten onder de laagste dakgordingen sturen de wind voldoende ver in de stal alvorens dat die valt.
- Stro zolder vermijden
Strozolders in de stallen dienen vermeden te worden omdat die de lucht doorstroming doorheen de stallen sterk verhinderen. Om toch voldoende lucht doorstroming doorheen de stal te garanderen en te verhinderen dat de lucht botst op het gestapelde stro en alsnog op de kalveren valt in het geval er toch een strozolder aanwezig is mag het stro NIET tot aan de achterkant van de strozolder gestapeld worden. Bovendien dienen openingen gelaten te worden tussen de gestapelde strobalen om de lucht de mogelijkheid te bieden verder naar voor te kunnen vloeien nadat die op gestapeld stro gebotst is. Idealiter wordt de bodem van de strozolder van openingen voorzien om de doorgang van de warme opstijgende lucht naar de open nok niet te verhinderen.
- Schuilhok(ken) voorzien
Zeker de jongste kalveren (< 6 maanden) dienen te kunnen schuilen voor de koude binnenkomende lucht. Dit kan eenvoudig bekomen worden door in alle kalverboxen een ‘isolerende ‘dakplaat’ als ‘schuilhok’ te voorzien onder de luchtinlaat. Hiervoor kan een isolerende (betonplex) plaat (1,5 m diep) net boven de kalveren (1,5 m hoog) met een scharnier op de muur gefixeerd worden. Deze betonplexplaat kan men dan laten zakken om als ‘schuilhok’ te fungeren doch recht zetten wanneer de boxen dienen gemest te worden. Dit ‘schuildak’ wordt best van een beetje helling voorzien om de evacuatie van irriterende gassen te garanderen. Idealiter voorziet men ook een houten plaat tegen de koude buitenmuur in deze schuilhokken.
Alternatief kan als noodoplossing een schuilhok voorzien worden met een paar grote balen stro, een isolerende (isomo)plaat als dak (1,5 m diep), en een isolerende (houten) plaat tegen de koude buitenmuur indien die als achterzijde van het schuilhok dient. Het dak van een dergelijk schuilhok wordt eveneens best van een beetje helling voorzien om de evacuatie van irriterende gassen te garanderen.
Om de ammoniakproductie in een dergelijk schuilhok te reduceren wordt best rijkelijk zaagsel of vlaslemen met het stro gemengd.
Bijkomende info Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.