Kalvergriep komt veelvuldig voor op rundveebedrijven. Ondanks dat u kalvergriep niet altijd waarneemt, is het risico altijd aanwezig.
Zowel bij melkvee als bij vleesvee is aangetoond dat longletsels op lange termijn een invloed hebben op de productiviteit van het dier. Voor melkvee is aangetoond dat een kalf dat reeds in de eerste 8 levensweken longletsels heeft, op latere leeftijd tot 15 dagen later start met de eerste lactatie. Dit resulteert in 525 kg minder melkproductie in de eerste lactatie. Bij een waarde van € 35,- per 100 kg melk komt dit overeen met € 183,- verlies per melkkoe in de eerste lactatie.3 Bij vleesvee is aangetoond dat longletsels bij het kalf zorgen voor een lagere dagelijkse groei (61 – 108 g/dag), wat de gewenste dagelijkse groei van 750 g voor vaarzen en 1 kg voor stieren sterk negatief beïnvloedt, met een langere afmestperiode tot gevolg.
Vaccineer uw jongvee, preventie loont!
Bespreek de aanpak hiervan met uw dierenarts en vraag een bedrijfsspecifiek advies. Gebruik onze interactieve website over kalvergriep om te ontdekken hoe dit onzichtbare gevaar snel een ernstige impact kan hebben op jouw rundveebedrijf!
Referentie:
Delabouglise A, James A, Valarcher J-F, Hagglünd S, Raboisson D, Rushton J (2017), Linking disease epidemiology and livestock productivity: The case of bovine respiratory disease in France. PLoS