Leverbot, discreet maar schadelijk. Wanneer runderen besmet geraken met Fasciola hepatica of leverbot worden meestal geen duidelijke symptomen waargenomen. Desalniettemin kan een dergelijke infectie zware schade veroorzaken.
Leverbot.
Eens een rund geinfecteerd wordt beschadigen zowel de larvale als de volwassen stadia van deze parasiet de lever, draaischijf van het metabolisme van het rund. De lever staat namelijk in voor de aanmaak van essentiële bestanddelen van het eiwit- en energiemetabolisme, alsook voor bloedcomponenten en vitamines.
Zo wordt bijvoorbeeld albumine, het belangrijkste serum proteïne, dat verantwoordelijk is voor het transport van calcium en betacaroteen, in de lever aangemaakt. Glucose wordt, vertrekkend van andere molecules, in de lever geassembleerd,. Ook het ureum metabolisme, de aanmaak van gal, enz… gebeuren in de lever.
Als de lever niet meer wil of kan, kan of wil de koe dus niet meer.
Soms acuut, maar meestal chronisch.
Een leverbotbesmetting resulteert in 2 grote ‘aanslagen’ op de lever van het betrokken rund. Enerzijds zijn de leverbotlarven die de lever doorkruisen op weg naar de galgangen ‘histophaag,’ wat betekent dat ze zich voeden met levercellen om zichzelf een weg te banen. In het geval van een massale besmetting resulteert deze leverschade in een acute hepatitis.
Eens de galgangen bereikt, wordt de parasiet volwassen en hecht die zich vast aan de galgangwand om zich met bloed te voeden. Dit irriteert de galgangwanden die hierdoor verdikken en soms geobstrueerd geraken, waardoor de gal niet langer kan afgevoerd worden. Hierdoor ontstaat een leverontsteking die een goede leverwerking verstoort, wat een weerslag heeft op de productieresultaten van het besmette rund. Ondermaats presteren en een verhoogde gevoeligheid voor allerhande infecties zijn dan ook de meest gemelde symptomen in het geval van een leverbotbesmetting. Enkel in extreme gevallen wordt geelzucht waargenomen, een symptoom dat tekenend is voor leverproblemen.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Contacteer je dierenarts indien je meer vragen hebt over dit onderwerp. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.