Niettegenstaande het feit dat runderen weerstand opbouwen tegen leverbot zijn ze niet in staat zich zelf van de parasiet en / of zijn negatieve effecten te ontdoen. Het is dus steeds verstandig besmette runderen tegen leverbot te behandelen.
Controleren
Het onder controle houden van een leverbotbesmetting bestaat niet enkel uit het behandelen van de besmette dieren, maar evenzeer uit een goed weidebeheer. Wanneer mogelijk wordt afgeraden om dieren, en zeker hoogproductieve dieren, op natte weides of natte zones binnen een weide te laten grazen. Het herstellen van een lekkende drinkbak, het afspannen van een natte zone binnen een weide, het draineren van natte weidepercelen, … kunnen hierbij helpen. Elke veehouder maakt dus best een inschatting van zijn ‘risicoweides’.
Behandelen
Er bestaan meerdere geneesmiddelen die leverbot afdoden.
- Sommige producten zijn enkel werkzaam tegen volwassen leverbotten (adulticide middelen) en mogen dus pas gebruikt worden wanneer alle leverbotten het volwassen stadium bereikt hebben, maw minstens 2 – 3 maanden nadat de dieren opgestald worden.
- Andere producten zijn werkzaam tegen volwassen leverbotten doch hebben ook een zekere acitiviteit tegen immature stadia (adulticide én larvicide middelen), en deze producten kunnen sneller, ttz reeds bij het opstallen, gebruikt worden.
Vraag uw bedrijfsdierenarts om raad om juist in te schatten welk product het meest geschikt is voor jouw bedrijf.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Contacteer je dierenarts indien je meer vragen hebt over dit onderwerp. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.