Iedere koe die mankt doet u geld verliezen. Verschillende oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor de klauwproblemen…
Het primair probleem
Oorzaken van klauwproblemen kunnen grosso modo in 3 categorieën ingedeeld worden: voedergerelateerde problemen (klauwbevangenheid, hoornkwaliteit, …), infectieuze klauwaandoeningen (Mortellaro, stinkpoot, …), en problemen gerelateerd aan de omgeving (nageltred, bleinen, trauma, …). De grenzen tussen deze categorieën zijn echter niet zo strikt, wetende dat de omgeving een invloed heeft op traumata en hygiëne, waarbij ondermaatse hygiëne het risico op infectieuze klauwproblemen doet toenemen, en waarbij onvoldoende ligplaatsen het risico op klauwbevangheid verhoogt. Desalniettemin dient, wanneer koeien beginnen te manken, een juiste diagnose gesteld te worden door de dierenarts om de meest gepaste maatregelen te kunnen nemen.
Altijd kostelijk
Manken bij koeien beïnvloedt de rendabiliteit altijd op negatieve wijze, wat de oorzaak van het manken ook is en zelfs wanneer het niet zo ernstig lijkt. Omdat klauwproblemen meestal bedrijfsproblemen zijn is een manke koe slechts het zichtbare topje van een ijsberg. Doordat klauwproblemen steeds gepaard gaan met ontsteking en pijn resulteert dit steeds in een verlaagde voederopname en melkproductie, alsook in een verhoogde gevoeligheid voor andere aandoeningen. Het is daarom uitermate belangrijk klauwproblemen vroegtijdig op te merken, om de oorzaak te achterhalen en zo snel mogelijk gepaste maatregelen te kunnen nemen. Hiervoor bestaan verschillende sorekaarten die helpen klauwproblemen te herkennen en catalogeren. Uw dierenarts kan u helpen om de juiste diagnose te stellen en de meest gepaste behandeling en preventieve maatregelen te implementeren.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Contacteer je dierenarts indien je meer vragen hebt over dit onderwerp. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.