Het is een misvatting dat mycotoxinen voor herkauwers amper gevaarlijk zijn. Een standaard analyse van maiskuilen op mycotoxinen is aan te bevelen. Door die investering en tijdig ingrijpen kunnen veel gezondheids- en productieproblemen bij het dier worden voorkomen.
Mycotoxinen kun je niet zien, proeven of ruiken. Een kuil met veel broei en zichtbare schimmelgroei kan laag belast zijn met mycotoxinen, terwijl een op het oog schone kuil juist hoge toxinegehalten kan bevatten. Analyse van de kuil is de enige manier om de daadwerkelijke besmetting vast te stellen. Een groot deel van geanalyseerde kuilen blijken besmet met deoxynivalenol (DON), zearalenon (ZEA), nivalenol (NIV) en/of 3-deoxynivalenol-glucoside (3-Gluc-DON). Allemaal mycotoxinen waarvan bekend is dat ze de productie en gezondheid van melkvee negatief beïnvloeden.
Vleeskalverhouders zijn eerder dan melkveehouders bereid om hun ruwvoeders standaard te laten onderzoeken op de aanwezigheid van mycotoxinen. In de kalversector is er steeds meer aandacht voor gezondheid en welzijn. Kalverhouders willen het antibioticagebruik in hun sector graag verlagen, dus de aandacht voor ruwvoerkwaliteit en pens- en darmontwikkeling neemt toe. Toch neemt ook bij melkveehouders de bewustwording toe. Het kost weinig extra moeite om maiskuilen, die toch al worden bemonsterd vanwege de BEX, te laten testen op mycotoxinen. Analyse van de maissilage geeft al een goede indruk van de risico’s van het complete rantsoen.
Als er zorgwekkende gehalten aan mycotoxinen gevonden worden, dan is het belangrijk om het probleem bij de oorsprong aan te pakken. Er zijn veel verschillende mycotoxine-binders op basis van kleimineralen (bentoniet) op de markt. Deze zijn echter met name effectief tegen aflatoxine. Omdat Fusariumtoxinen slecht binden zijn mycotoxine-deactivatoren met een meervoudige werking onmisbaar. Daarom heeft DSM Animal Nutrition & Health het product Mycofix in het assortiment, met een drievoudig werkingsmechanisme. Het drievoudig werkingsmechanisme van de Mycofixproductlijn omvat adsorptie, biotransformatie en bioprotectie. Door adsorptie worden de te binden mycotoxinen aangepakt, biotransformatie zorgt dat onder meer Fusariumtoxinen worden omgezet in onschadelijke metabolieten en de bioprotectie ondersteunt de weerstand en lever- en darmgezondheid.