Wist je dat je kalveren op warme dagen hittestress kunnen ervaren? Vooral bij een hoge luchtvochtigheid komt het voor. Dan zijn ze sloom, hun ademhaling neemt toe en ze kunnen zelfs gaan hijgen. Ouder jongvee kan gaan zweten om de warmte kwijt te raken. Ook wordt de eetlust minder en neemt de vochtbehoefte toe. En daar ligt de uitdaging.
Net als mensen hebben kalveren een grotere behoefte aan drinken dan aan eten. Het gevaar bij hittestress is dat een kalf niet wil eten en de melk laat staan. Met als gevolg een afname in de weerbaarheid en daardoor meer kans op ziekte en een teruglopende groei.
Tips om hittestress te voorkomen
- Zorg bij een periode van hitte dat de kalveren koel gehuisvest zijn. In iglo’s kan de temperatuur makkelijk oplopen. Door ze in de schaduw te zetten of nat te houden loopt de temperatuur minder snel op. Door bijvoorbeeld een steen onder de achterkant te leggen stimuleer je de luchtstroom in de iglo, dat verkoelend werkt.
- Houd verder ruimte tussen eenlingboxen zodat er voldoende lucht langs de boxen kan.
- Houd hokken schoon en droog en mest regelmatig uit, want mest produceert ook warmte.
- Zorg dat er altijd voldoende schoon en vers drinkwater is, ook bij de nuchtere kalveren. Als de kalveren de melk niet opdrinken laat deze niet staan, maar gooi het weg in verband met bederf.
- Probeer handelingen en ingrepen op koele momenten uit te voeren. Ga kalveren bij hitte bijvoorbeeld niet midden op de dag onthoornen of verplaatsen. Oudere kalveren kunnen vanaf circa 8 weken leeftijd geschoren worden (niet eerder).
Bron: GD