Hans van den Elzen, eigenaar van ELCO in Gemert, heeft een bijzonder trekkerpark. Buiten de 22 cultuurtechnische trekkers bezit hij drie prachtige MB Trac’s. Hij is bijzonder trots op de oudste: de MB Trac 800. Terwijl de trekker uit 1984 maar liefst 25.500 uren op de klok heeft, ziet hij er nog als nieuw uit. Door zijn licht gewicht en perfecte gewichtsverdeling, is het de ideale trekker om te zaaien.
MB Trac 800 was luxe trekker voor die tijd
ELCO, met ruim 60 jaar ervaring in cultuurtechnische werken, zocht ruim 37 jaar geleden een geschikte trekker om gras en spinazie mee te zaaien. De nieuwe trekker moest een goede gewichtsverdeling hebben, snel op de weg zijn en de drie meter zaaicombinatie aankunnen. Na lang zoeken komen ze uit bij de MB Trac 800: een luxe trekker voor die tijd.
De MB werd met trekkerbanden gekocht, niet lang erna kwamen er dubbelluchtbanden op, zowel voor als achter. “In combinatie met deze banden werd de trekker nog lichter per vierkante centimeter”, vertelt Han van den Elzen. Ook het plateau boven de achteras is luxe: er kan voor een hele dag zaaigoed worden meegenomen.
Lak nog steeds uit de fabriek
Dat Van den Elzen zuinig is op zijn materiaal blijkt uit de status van de MB. De lichtgroene lak is nog steeds de fabriekslak. “We hebben wel al eens de donkergroene kleur opnieuw gespoten, deze was erg verschoten en zag niet mooi meer uit”, vertelt hij.
MB Trac blijft bijzonder
Aan inruilen moet Van den Elzen niet denken. “Dit zijn de beste trekkers die wij ooit gehad hebben”. Bij ELCO wordt er altijd gekeken wat voor soort werk de trekker moet gaan verrichten en hiernaar kijkt men bij de aankoop. Een logische opvolger voor de MB is, volgens van den Elzen, een Lindner 100 (lees ook het verhaal over Lindner in de juni-editie van de Loonwerker). “Toch blijft MB Trac een bijzondere trekker; ik zou zo weer een nieuwe kopen als het ging”, besluit de Brabantse loonwerker.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?
Tekst en foto’s: Jens Kusters