De werklast verminderen en naast het werk voldoende rust vinden. Het is een uitdaging voor elke landbouwer. We bezochten drie melkveebedrijven om te zien hoe zij dit aanpakken. Christophe Destombes uit het Franse Quesnoy kiest voor een samenwerkingsverband met landbouwers uit de streek. Zo kan hij het werk, investeringen en risico’s spreiden. Dankzij een goede werkorganisatie is er voor Christophe en de andere vennoten af en toe ruimte voor vrije tijd. Luister naar zijn verhaal in deze videoreportage.
Het bedrijf van Destombes heeft drie belangrijke samenwerkingsverbanden:
- Organisatie van de melkproductie > Société Civile Laitière
- Gedeeld landbouwmateriaal < CUMA machinering
- Korte ketenverkoop in een buurtwinkel > coöperatieve Panier Vert
Société Civile Laitière
Op het bedrijf van Christophe worden 130 melkkoeien en een deel vleesvee gehouden. Samen met zijn twee kinderen en een externe vennoot baat hij een SCL of Société Civile Laitière uit. Alles gelinkt aan de melkproductie zit in de vennootschap: koeien, stal, silo’s, aankoop pulp, dierenartskosten…
Lokale machinering
Daarnaast werkt Christophe ook samen in de lokale machinering CUMA. In De coöperative d’utilisation materiel agricole worden trekkers, machines en werktuigen gedeeld met een veertigtal landbouwers. Door de groepsaankoop kunnen de landbouwers met het nieuwste materiaal werken en beperk je het fysiek zware werk. Tractoren bijvoorbeeld worden om de vijf jaar vernieuwd.
Er zijn twee werknemers in dienst voor het onderhoud van het materiaal, reparaties en om werken uit te voeren bij de aangesloten leden. Zo komt op het bedrijf Destombes dagelijks een vaste chauffeur de koeien voederen met een mengvoederwagen.
Buurtwinkel Panier Vert betrokken bij samenwerkingsverband
Ook de buurtwinkel Le Panier Vert is een coöperatieve waar een dertigtal lokale landbouwers samenwerken. Om interne concurrentie te vermijden wordt elk verkocht product zoals groente, kaas of vlees slechts door één landbouwer aangeleverd.
De deelnemende landbouwers zijn verplicht mee te helpen in de winkel, het aantal uren is berekend volgens omzet. Er is ook een atelier waar de producten verwerkt worden tot bereidingen om het gamma in de winkel uit te breiden. Van tomaten maken ze er tomatensaus bijvoorbeeld.
Werken in samenwerkingsverband, dat is…
Deze grootteorde en hoeveelheid aan coöperaties worden in Vlaanderen niet op poten gezet. Er liggen dus nog enkele mogelijkheden om het werk en de risico’s van Vlaamse melkveehouders te verlichten. Samenwerken met andere landbouwers betekent wel dat je:
- duidelijke afspraken maakt die iedereen tevreden stellen,
- duidelijk communiceert. Dat kan met hulpmiddelen zoals een infobord bij de kalveren, in de melkstand en stal met vaarzen en droge koeien, een gedeelde agenda, een bureauruimte in de bedrijfsgebouwen…
- moet weten hoe je goed kan samenwerken en compromissen sluit. Een goede taakverdeling en goed leiderschap is belangrijk,
- een arbeidsreglement opstelt dat door iedereen gekend en gerespecteerd wordt,
- een gemeenschappelijke visie en doelstellingen hebt,
- één of meerdere gemeenschappelijke projecten hebt om de samenwerking en het groepsgevoel te versterken.
Bron: Cowforme