Ondanks dat loonwerkers hun uiterste best hebben gedaan om mais zo goed mogelijk in de kuil te krijgen, lijkt de kans op broei komend stalseizoen groter dan anders. Een hoog drogestofgehalte en een hoog suikergehalte zijn factoren die de broeigevoeligheid aanzienlijk vergroten.
Hoe gevoelig is de maiskuil van 2022 voor broei?
Eurofins Agro biedt sinds vorig jaar bij maiskuilanalyses het kengetal broeigevoeligheid. Vrijwel alle monsters van de maiskuilen van dit jaar moeten nog binnenkomen. Maar Antoon Jacobs, productmanager Forage van de laboratoriumorganisatie, verwacht grote spreiding in de kwaliteit van snijmaiskuilen.
“Zuurstof in de kuil geeft bacteriën en schimmels die broei veroorzaken extra kans.”
Antoon Jacobs
“Er zijn regio’s waar het watertekort relatief klein was, maar ook regio’s waar de echt verdroogd is. Vooral de verdroogde mais is broeigevoelig. Het betekent een grover product, met meer celwanden. Daardoor is de dichtheid in de kuil lager. Er komt makkelijker zuurstof in de kuil. Dit geeft bacteriën en schimmels die broei veroorzaken extra kans. Ook is op veel percelen de kolfzetting minder geweest. Dit betekent meer suiker in de stengeldelen. Dit is een voedingsbron voor schimmels.”
Niet alleen de dichtheid is bepalend
Met een schuin oog wordt soms naar de loonwerker gekeken als een maiskuil last heeft van broei. ‘Niet goed aangereden’, is een regelmatig gestelde conclusie. Lang niet altijd terecht. Naast de dichtheid van de kuil hebben ook het eiwitgehalte, de pH, het zurenpatroon, (rest)suiker en het drogestofgehalte invloed op de kans op broei. Dit zijn dan ook de factoren die Eurofins gebruikt om de broeigevoeligheid van maiskuilen te bepalen.
Vier risico-klassen voor broeigevoeligheid
Eurofins drukt de broeigevoeligheid uit in vier risico-klassen: laag risico, enig risico, groot risico en zeer groot risico. “In het eerste jaar had veertig procent van de maiskuilen enig risico op broei en een derde van alle kuilen liep groot risico. Dit was hoger dan verwacht”, aldus Jacobs.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Eurofins Agro
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?