In het kadaver van een Nederlands rund is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) aangetroffen, ook wel bekend als gekkekoeienziekte. Dit meldt minister Piet Adema van LNV. Volgens De Telegraaf gaat het om een rund afkomstig van een bedrijf uit Zuid-Holland. Dit is de eerste keer sinds 2011 dat bij een Nederlands rund BSE is aangetroffen.
Geen risico voor de volksgezondheid
Het rund dat nu positief bevonden is, is door middel van deze actieve surveillance opgespoord. Het kadaver van het dier is na overlijden op het bedrijf aangeboden bij Rendac waar het ook bemonsterd is. WBVR (Wageningen BioVeterinary Research) heeft de bemonstering geanalyseerd en een variant van BSE aangetroffen. Dit positief geteste rund is niet in de voedselketen terecht gekomen en vormt geen risico voor de voedselveiligheid.
Atypisch of klassieke variant van BSE?
Het bedrijf van de houder van het positief bevonden geval is op 30 januari jongstleden per direct door de NVWA geblokkeerd. Er wordt nu onderzocht door WBVR om welke variant van BSE het gaat: een ‘atypische’ variant of een ‘klassieke’ variant. Een zogenaamde ‘atypische variant’ kan sporadisch voorkomen bij oudere koeien, een soort ‘ouderdom BSE’. Het laatste geval in 2011 in Nederland betrof een ‘atypische variant’. De ‘klassieke variant’ is de variant die in 1986 voor het eerst gevonden werd in Groot Brittannië. In Nederland zijn, sinds 1997, 88 gevallen van klassieke BSE gevonden. Hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer was een belangrijke oorzaak van de verspreiding van de klassieke vorm in rundvee. Daarop volgde een Europees verbod op het gebruik van diermeel in diervoeding voor runderen.
Bron- en contactonderzoek
De NVWA voert momenteel een bron- en contactonderzoek uit. Hierbij worden nakomelingen, en dieren die hetzelfde voer gehad hebben, en dieren die opgegroeid zijn met dit rund opgespoord, gedood, getest op BSE en afgevoerd naar de destructie.
Wat is BSE (gekkekoeienziekte)?
BSE is een dodelijke ziekte die het centrale zenuwstelsel van rundvee aantast. Het wordt ook de gekkekoeienziekte genoemd. Het is tevens een zoönose die bij mensen de dodelijke hersenziekte variant Creutzfeldt-Jacob kan veroorzaken. Mensen kunnen besmet raken door het consumeren van producten afkomstig uit BSE-geïnfecteerde runderen. Er is daarom een Europees monitoringsprogramma waarbij alle kadavers en alle in nood geslachte runderen in bepaalde risicogroepen worden getest op de aanwezigheid van BSE.
In geval van de ‘atypische variant’ is daarmee deze positieve besmetting afgehandeld. In geval van de ‘klassieke variant’ wordt een oorzaakanalyse uitgevoerd door de NVWA omdat dit vaak veroorzaakt wordt door het voeren van diervoer waarin onvoldoende verhitte of niet- toegestane verwerkte dierlijke eiwitten zitten. De kans is namelijk aanwezig dat ook andere runderen dit voer hebben gehad en daarmee besmet zijn geraakt. In dat geval moeten er maatregelen worden genomen om risico’s voor de voedselveiligheid en volksgezondheid te beheersen.
Tekst: Gerben Hofman