Het vervangen van de melkstal kan een hele onderneming zijn, zeker als deze op dezelfde plek moet komen als de oude. Dan moet er noodgedwongen tijdelijk op een andere plek worden gemolken. Dat gold echter niet voor de maatschap Van Ramshorst. Zij molken ’s ochtends in de oude melkstal en ’s avond op dezelfde plek in de nieuwe.
Nieuwe melkstal voor maatschap Van Ramshorst
“Wij waren in 2020 al een tijdje op zoek naar een andere melkstal”, vertelt Bert van Ramshorst. Samen met zijn vader Willem en moeder Cathrien vormt hij de maatschap Van Ramshorst. Zij houden 75 tot 80 melkkoeien met jongvee op hun bedrijf in het Groningse Krewerd. De jaarlijkse melkproductie ligt rond de 8.400 kilogram melk met 4,55 procent vet en 3,65 procent eiwit.
“Het werd tijd voor wat anders”
“De oude melkstal was dertig jaar oud. Het was een 2 x 5 stands visgraat. Voor onze koppelgrootte had hij te weinig capaciteit. We waren telkens twee uur bezig met melken. Het ijzerwerk begon door te roesten en we moesten regelmatig nieuwe printplaten bestellen. Het werd tijd voor wat anders”, vat Van Ramshorst de reden voor vernieuwing samen.
Geen interesse in robot
De maatschap liet verschillende opties de revue passeren. Ook een robot kwam ter sprake, maar dit idee haalde het niet. “Met zeventig koeien is ons melkveekoppel net te groot voor één robot. Dan zou je er al twee moeten hebben. Bovendien zijn wij fanatiek met weidegang en dan brengt robotmelken best wat uitdagingen met zich mee. Daarbij zou ons de investering ook te groot zijn”, verklaart Van Ramshorst.
De maatschap inventariseerde links en rechts bij dealers naar mogelijkheden en kosten van vernieuwing. Over een tweedehands melkstal werd ook nagedacht. “Je weet niet precies wat de toekomst gaat brengen, daarom wilden we de investering niet groter maken dan nodig was”, aldus Van Ramshorst.
Van Ramshorst heeft niet lang geaarzeld over ModuStar
De ideale oplossing was nog niet gevonden tot op een dag Emiel Swaving van Swaving Techniek & Constructie uit Sappemeer op bezoek kwam. Hij vertelde over de ModuStar van Dairymaster. De mogelijkheden die hij schetste en de prijs die eraan gekoppeld was, spraken Van Ramshorst enorm aan.
De leverancier en de veehouder hadden berekend dat op de plek waar op dat moment de 2 x 5 visgraat-melkstal was gepositioneerd, ruimte kon worden gemaakt voor een 2 x 8 swing-over-melkstal. “De put is nu smaller dan voorheen, maar dat merk je niet”, vertelt de melkveehouder. “In het verleden hadden we melkglazen. De ruimte tussen beide rijen was 1,12 meter. Nu is dat 1,30 meter. We hebben dus eigenlijk meer ruimte gekregen.”
Strakke planning
Op de dag van ingebruikname van de nieuwe stal zorgde Van Ramshorst dat hij ’s morgens om 7.15 uur klaar was met melken. ’s Avonds om 20.15 startten ze met de eerste melkbeurt.
“Op dinsdag ging het al een stuk beter en op zaterdag hoefden we nog maar een paar koeien op te halen.”
Zoals gebruikelijk bij een nieuwe melkstal, was het voor de koeien wel wennen. “De eerste dag keer produceerden ze in de melkstal meer mest dan melk”, grapt Van Ramshorst. “Ze hadden ook nog duidelijk dertig graden in de kop. We stonden de eerste keer met drie man in de put en er waren vier personen om de koeien op te drijven. Dit was op maandag. Op dinsdag ging het al een stuk beter en op zaterdag hoefden we nog maar een paar koeien op te halen. Soms lijkt het wel of koeien kunnen tellen. Dan denken ze als er vijf in staan, dan is het genoeg.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Maatschap van Ramshorst en Gerben Hofman
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?