De naam ‘Gruyère’ kan ook worden gebruikt om kazen van buiten de Gruyèreregio van Zwitserland en Frankrijk te labelen. Dat heeft het Amerikaanse hof van beroep bepaald. De uitspraak is een overwinning voor een aantal Amerikaanse kaasfabrikanten.
Gruyère-zaak: zo zat het
Vertegenwoordigers van kaasproducenten uit Zwitserland en Frankrijk hadden de zaak aangespannen om te voorkomen dat Gruyèrekaas geproduceerd buiten de Gruyèreregio, gelegen in Zwitserland, de naam mocht dragen.
De groepen zeiden in een verklaring dat ze teleurgesteld waren door het besluit en dat ze hun inspanningen om de naam te beschermen “krachtig zullen voortzetten”. De president van de US Dairy Export Council, Krysta Harden, noemde in een verklaring de beslissing een ‘uitstekend resultaat was voor fabrikanten en boeren hier in de Verenigde Staten’.
Certificeren is veel minder streng in de VS
“Gruyère-kaas wordt algemeen beschouwd als één van de beste van alle kazen”, aldus de rechtbank, “maar de normen om te certificeren zijn veel minder streng in de Verenigde Staten dan die van Zwitserland.”
Het Zwitserse Interprofession du Gruyère en het Franse Syndicat Interprofessionnel du Gruyère hadden de USPTO in 2015 gevraagd om te certificeren dat de kaas alleen uit de Gruyère-regio komt. De USPTO wees het verzoek destijds af nadat ze ontdekte dat de kaas een generiek, onbeschermd woord is voor een soort kaas. De Zwitsers en Fransen gingen in beroep nadat een federale rechtbank in Virginia de uitspraak in 2021 had bevestigd.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?