De Italiaanse Hürlimann 909 XT van Loonbedrijf Westerveld uit Breedenbroek is een vreemde eend in de bijt. De trekker uit 1995 heeft intussen bijna veertienduizend uren op de klok. Minpunten zijn er volgens de eigenaar niet; pluspunten daarentegen in overvloed. Het lage eigen gewicht, de vele versnellingen met powershift en een elektronische hefinrichting maken het tot een gewilde akkerbouw trekker.
Loonbedrijf Westerveld, gevestigd in Breedenbroek, in het oosten van het land, verzorgt in de Oude IJsselstreek alle voorkomende klussen voor de veehouderijsector. De negentig pk sterke Hürlimann draagt hier nog steeds zijn steentje aan bij. Jaarlijks worden ongeveer 450 uren op de teller bijgeschreven. De trekker wordt voornamelijk ingezet bij de kleinere hand- en spandiensten. Het gebruik van bijvoorbeeld een rolbezem en een kleine dumper is hier dan ook geen uitzondering. In de winter wordt de trekker ingezet tijdens de gladheidbestrijding.
Hürlimann-tractoren
Dat men in Breedenbroek nog met twee Hürlimann-tractoren rijdt, is niet vreemd. Veertig jaar geleden wordt het mechanisatiebedrijf van Westerveld door de importeur gevraagd of men dealer wil worden; en zo geschiedde. Eind jaren negentig stopt men met het mechanisatiebedrijf en worden de pijlen volledig op het loonwerk gericht. Westerveld heeft in de ‘goede’ oude tijd acht Hürlimann’s op het bedrijf. Vandaag zijn dat er nog maar twee.
“Veel akkerbouwers kozen midden jaren negentig voor een Hürlimann 909 XT”, vertelt Gerrit Westerveld. Dat had voornamelijk te maken met de aanwezigheid van de vele versnellingen. Maar liefst zestig versnellingen vooruit en zestig achteruit. Tevens kan de aftakas per versnelling geschakeld worden. Iets wat in de aardappelteelt een groot pluspunt is. “Voor die tijd een fijne, eenvoudige en betaalbare trekker”, aldus Westerveld. Minpunten weet men in Breedenbroek niet te benoemen. Ook van de klanten heeft Westerveld nooit slechte verhalen gehoord.
Aardappelteelt
De meeste uren worden maakt de trekker in de aardappelteelt. De eerste tien jaar doet de trekker voornamelijk dienst als verplegingstrekker. Maar ook bij het rooien van de aardappelen, wordt de trekker veelvuldig ingezet. “Jaarlijks werden er al snel twaalfhonderd uren per jaar bijgeschreven”, vertelt Westerveld. Veel reparaties zijn er niet geweest. Bij 2550 uren is er een modificatie van de koppeling ingekomen. Een nieuwe ECU-module is bij 9950 uren gemonteerd en afgelopen winter zijn de synchromesringen vervangen. “Er is dus nog geen reden om het in te ruilen”, vertelt zoon Jurgen Westerveld. Sowieso heeft de trekker geen hoge inruilwaarde meer en is hij bovendien nog te veel waard voor het loonbedrijf.
Veel kilometers en lange dagen
In de begin jaren is de Hürlimann 909 XT de trekker goed gebruikt. Veel kilometers en lange dagen, vormden het begin van de carrière van de trekker. Westerveld heeft één van de eerste pers-wikkelcombinaties van de streek gehad. Tot diep in de nacht of zelfs tot s ’morgensvroeg werden vele klanten in de hele Achterhoek bediend. Geen trekker bij Westerveld heeft een vaste chauffeur, ook de Hürlimann niet. Desondanks heeft het loonbedrijf volgens de eigenaar uitsluitend vakmensen in dienst. “De Hürlimann 909 XT is geen in het oog springende trekker, hij heeft zeer zeker niet de waardering gekregen die hij eigenlijk verdient in al die jaren”, besluit Gerrit Westerveld.
Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft?
Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.
Tekst en beeld: Jens Kusters