• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

België produceerde minder Goudse, maar meer mozzarella in 2022

Melkproductie Melkwinning 7 september 2023

België produceerde minder Goudse, maar meer mozzarella in 2022

Belgische zuivelbedrijven produceerden in 2022 zo’n 9 procent ofwel 6.000 ton meer mozzarella dan in 2021. Dat blijkt uit nieuwste resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Mozzarella neemt ruimte in van de klassieke Gouda waarvan 17 procent ofwel ongeveer 2.000 ton minder werd geproduceerd. In de totale Belgische zuivelproductie blijven consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten de belangrijkste categorie in productievolumes.

Vergeleken met de afgelopen vijf jaar (2017-2021) is er een stijging voor magere melkpoeder (24 procent), boter (15 procent) en verse zuivelproducten (7 procent) en een daling voor consumptiemelk (-4 procent).

Belgische zuivelverwerking

Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten zijn de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking uitgedrukt in volume eindproduct. In 2022 bedroeg de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 818 miljoen liter.

Halfvolle melk wordt het meest geproduceerd, al daalt is de productie de afgelopen 5 jaar gedaald met 9 procent. De consumptie van karnemelk daarentegen, steeg met 16 procent. Chocolademelk noteerde een stijging van 10 procent. Er werd 50 procent minder melk verrijkt met vitamines geproduceerd.

Bron: Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium

Goudse kaasproductie wordt gecompenseerd met mozzarella

Er werd in 2022 zo’n 109.500 ton kaas geproduceerd. De de totale productie aan kaas bleef op niveau, maar er was een duidelijke wijziging in de geproduceerde kaassoorten merkbaar. De productie van Gouda noteerde een daling van 7 procent. Die werd gecompenseerd door een sterke toename aan de productie van mozzarella met 9 procent. Hiermee speelt de zuivelsector in op de vraag van de wereldmarkt. Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 683 miljoen liter, een groei met 7 procent ten opzichte van voorgaande 5 jaar.

Bron: Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium

Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 683 miljoen liter. Ook hier kent men een aanhoudende groei met 7% ten opzichte van voorgaande 5 jaar.

Opvallende stijgingen zijn merkbaar bij de productie van desserten, yoghurt en room met resp. 15, 8 en 8%. De productiestijging bij de gefermenteerde melk blijft beperkt tot 3%.


Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?

Bekijk de mogelijkheden

Abonneren op vakblad Melkveebedrijf

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”
20 mrt

“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren
20 mrt

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren

Milcobel 2024
19 mrt

Milcobel zet strategische koers voort: sterke financiële resultaten en focus op zuivel

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België in 2024
18 mrt

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?
18 mrt

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen melkwinning

Krimp in aantal koeien zorgt voor afnemende melkproductie EU

Krimp in aantal koeien zorgt voor afnemende melkproductie EU

Nieuwe variant vogelgriep bij melkvee baart Amerikaanse overheid zorgen

Nieuwe variant vogelgriep bij melkvee baart Amerikaanse overheid zorgen

Verplicht melk testen op H5N1-vogelgriep

Verplicht melk testen op H5N1-vogelgriep in Amerika

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer