• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Van onze partner De Heus

Video | Klaar voor de oogst? Koen geeft je tips bij de maisoogst van 2023

Mais 20 september 2023

Video | Klaar voor de oogst? Koen geeft je tips bij de maisoogst van 2023

De droogte heeft dit jaar met name grote invloed op de kolfsetting in het gewas. Dit geeft erg wisselende beelden. In deze video geeft Ruwvoerspecialist Koen van Agra-Matic Mineraal je een aantal tips voor de maisoogst.

Oogstmoment mais bepalen

Bepaal het drogestofpercentage voor het oogstmoment. Richt je op een drogestofpercentage van +/- 35% droge stof, maar de kolf moet rijp zijn voor het hoogste zetmeel. Volg hiervoor het stappenplan: 

  • Stap 1: bepaal het kolfaandeel / plantaandeel 
  • Stap 2: Bepaal drogestofpercentage maisplant 
  • Stap 3: Bepalen drogestofpercentage maiskolf: Richt op 55% droge stof van de kolf. De donkere korrel is hierbij stevig en moeilijk met de nagel in te drukken. Daarnaast komt er geen vocht meer uit. Het zwarte ountje onderin de korrel is hierbij nog niet zichtbaar
  • Stap 4: combineer en bepaal het totale drogestofgehalte. Zie hiervoor de tabel Oogstwijzer snijmais WUR  

Tips van Koen bij de maisoogst

In de video hieronder laat Koen je zien hoe hij de theorie van de WUR in de praktijk toepast.

Manier van oogsten

  1. Korrelkneuzer en haksellengte
    • Haksellengte tussen de 6 en 10 millimeter. Een korte haksellengte zorgt voor een betere verdichting in de kuil waardoor minder zuurstof in de kuil zit wat de conservering bevordert. 
    • Bij korrelkneuzing moet de korrel in 4 delen gekneusd zijn. Een goede korrelkneuzing is van belang zodat het zetmeel goed benut wordt in de koe. 
  2. Controleer dit bij de eerste vracht mais die gelost wordt. Dan kan er nog geschakeld worden.
  3. Zorg tijdens het inkuilen voor voldoende druk op de kuil. Hoe minder zuurstof in de kuil, des te beter is dat voor de conservering. Bezuinig niet op het gewicht op de kuil. Er moet waarschijnlijk een jaar van deze mais worden gevoerd. 

Gebruik van inkuilmiddel na de maisoogst

  1. Waarom gebruik van inkuilmiddel? 
  2. Met gebruik van een inkuilmiddel zoals (Bonsilage mais / Bonsilage Fit mais) verminder je het volgende:
    • Remt schimmels en gisten 
    • Vermindert voederwaarde verlies  
    • Vermindert broei 
  3. De kuil is sneller stabiel waardoor er meer voederwaarde behouden blijft
  4. De verteerbaarheid van de mais neemt toe wat resulteert in een plus van 40 VEM en zetmeel
  5. Met Binsilage Fit Mais wordt er propyleenglycol geproduceerd wat weer direct energie oplevert voor de koeien

Conservering

  1. Hoe lang kuil dicht laten zitten?
    • Laat de maiskuil minimaal 6 weken dicht. Zo kan de kuil in eerste instantie conserveren en uiteindelijk stabiel worden. 
    • Als de oude mais binnen 6 weken op is na het hakselen van de nieuwe mais, overweeg dan om een tweede kleine kuil te maken. Zo weet je zeker dat de grote maiskuil minimaal 6 weken dicht is.
  2. Hoe groot maak je de kuil?
    • Hoeveel mais ben je van plan om te voeren per week? Zorg ervoor dat er minimaal 1 meter mais in de winter gevoerd wordt en 2 meter per week in de zomer. Dit om de kwaliteit van de mais te behouden en broei te voorkomen. Maak voordat je gaat inkuilen een planning: Hoeveel mais verwacht je per hectare en wat betekent dat voor in de silo?  

Samenvatting tips

  1. Ga het land in, zo voorkom je verrassingen!
  2. Bepaal het drogestofpercentage en zodra je weet wanneer er gehakseld kan worden kun je handelen 
  3. Tijdens de oogst is het belangrijk dat de korrel van de mais in minimaal 4 delen gekneusd is en dat de haksellengte tussen de 6 en 10 millimeter is
  4. Maak gebruik van een inkuilmiddel voor het behoud van de kwaliteit 
  5. Denk voordat de oogst plaatsvindt goed na over de opslag van de mais

Succes met de oogst!

Soortgelijke artikelen lezen?

Bekijk de partnerpagina van De Heus

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen

13 honderdtonners op één bedrijf bij familie Van der Eijk

Van onze partner De Heus

13 honderdtonners op één bedrijf

Kalveren fit de winter door

Van onze partner De Heus

Kalveren fit de winter door

Fitbrok: een stap vooruit in koegezondheid bij familie Veldhuizen

Van onze partner De Heus

Familie Veldhuizen doet stap vooruit in koegezondheid dankzij Fitbrok

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer