Voor kalveren jonger dan 21 dagen werkt de energieopslag net wat anders dan bij oudere dieren, maar hier was voorheen nog niet veel over bekend. Daarom besloot Liliana Amado Barrantes in samenwerking met Trouw Nutrition dit onderwerp onder de loep te nemen. Dankzij dit onderzoek, dat zich richt op eiwit, promoveerde Barrantes op 16 december aan de Wageningen Universiteit.
Eiwit is van belang om de groei van kalveren te ondersteunen. Deze bouwstoffen worden gebruikt in de ontwikkeling van botten, spieren en uierweefsel. Toch wordt niet al het eiwit uit de voeding ingebouwd in het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat dit in de eerste levensweken ongeveer zeventig procent van het gegeten eiwit betreft. Wanneer een kalf ouder en zwaarder wordt (rond de 70 tot 110 kilogram), daalt de opname tot slechts vijftig procent. Voor stiertjes zijn zelfs waarden van 25 procent gemeten. De rest van het eiwit wordt dan uitgescheiden.
Meer is niet altijd beter
Als oudere kalveren honderd gram extra eiwit gevoerd krijgen, wordt slechts veertig gram hiervan opgenomen in het lichaam. Barrantes probeerde in haar onderzoek te achterhalen of dit ook voor jonge kalveren geldt.
Hiervoor onderzocht ze 94 Holstein-Friesian kalveren, die ze indeelde in vier groepen. De eerste groep kreeg een controle-rantsoen, dat bestond uit een melkvervanger en onbeperkte toegang tot water. De andere groepen kregen respectievelijk extra eiwit, vet of lactose toegediend. Na twee weken werd de opname van deze voedingsstoffen geanalyseerd aan de hand van bloedonderzoek en het lichaamsgewicht.
Hoe efficiënt is extra eiwit?
Uit het onderzoek van Barrantes bleek, zoals de onderzoekers al vermoedden, meer eiwit in het voer niet tot meer opslag in het lichaam te leiden: 68 procent van het gevoerde eiwit werd ingebouwd, dit is gelijk aan de waarden uit eerdere onderzoeken die uitgevoerd zijn bij oudere kalveren.
In de andere groepen werden de extra toegediende voedingsstoffen wel efficiënter opgenomen met respectievelijk 77, 83 en 89 procent opname voor de controle-, vet- en lactosegroep. Ook zorgden deze voedingsstoffen voor een hogere vetopslag.
Wel was bij de eiwitgroep duidelijk een toename in het lichaamsgewicht en de groei te zien. Het lijkt zo dat qua energie-omzet eiwit niet de meest efficiënte bron is, maar jonge kalveren groeien er wel goed door.
Toekomstbeeld
Dit onderzoek focust zich op de invloed van voedingsstoffen op het lichaam van jonge kalveren. In de toekomst hoopt Barrantes dat er nog meer onderzoek zal worden gedaan naar de energieopname van kalveren. Op deze manier kunnen geschikte waarden van deze voedingsstoffen in het voer worden bepaald, zodat aan de energiebehoefte van jonge kalveren wordt voldaan.
Tekst en beeld: Kim Sjoers
Dit onderzoek is gefinancierd door Trouw Nutrition.