Het Vlaams Parlement heeft woensdag laat op de avond het voorliggende stikstofakkoord goedgekeurd. Ondanks de belangrijke bezwaren van de Raad van State eerder deze week zet de Vlaamse meerderheid door. Het Vlaams Parlement hoopt zo een vergunningsstop voor burgers en bedrijven te vermijden. Boerenbond en Groene Kring kondigden al aan de nieuwe regelgeving aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof.
Het derde en huidig geldende stikstofakkoord dateert van november. De stemming in het Vlaams Parlement werd toen uitgesteld omdat de oppositie een nieuw advies vroeg aan de Raad van State. Dat advies van begin deze week was opnieuw vernietigend: de Raad van State was negatief over het gebruik van impactscores, de vergunningsverlening op krediet en de aanpak met drempelwaarden.
Hoogst haalbare decreet
Volgens de meerderheidspartijen gaat het om het ‘hoogst haalbare’ decreet. Het Vlaams Parlement maakt hiermee andere keuzes dan wat de Raad van State adviseert. De bespreking van het stikstofakkoord mondde uit in een debat dat vijf uur tijd in beslag nam. Uiteindelijk is laat op de avond het voorliggende decreet gestemd.
Boerenorganisaties teleurgesteld
Verschillende landbouworganisaties zoals Boerenbond en Groene Kring zijn teleurgesteld en kondigden op voorhand al aan naar het Grondwettelijk Hof te stappen bij goedkeuring van het decreet. “Dagelijks horen we berichten over hoe belangrijk onze voedselproductie is, maar onze voedselproducenten, onze land- en tuinbouwers, voelen zich niet gehoord door de beleidsmakers die wetgeving stemmen, die hen noch perspectief, noch rechtszekerheid geeft”, zegt Ceyssens. “Nochtans willen boeren hun bijdrage leveren aan het verlagen van de stikstofuitstoot en zo deel van de oplossing zijn.”
Voor die bijdrage moet er voor Boerenbond en de Groene Kring zo snel mogelijk geschakeld worden naar een uitstootmodel. “Een depositiebeleid, gestoeld op de basis die deze regering gelegd heeft, is gedoemd om te mislukken”, stelt Maarten Moermans, ondervoorzitter van de Groene Kring. “Daarom moet er onmiddellijk gestart worden met de voorbereidingen van een emissiebeleid. Hiervoor kunnen we niet wachten tot na 2030.”
Juridische procedures
Boerenbond zal nu inzetten op het informeren van de leden zodat zij goed weten welke impact het stikstofdecreet op de land- en tuinbouw en hun activiteiten zal hebben. Het Hoofdbestuur heeft ook beslist om de nodige voorbereidingen te treffen om zich met juridische procedures te wapenen tegen het gestemde decreet, zoals aangekondigd werd.
Landbouworganisatie ABS reageert eveneens teleurgesteld. “Wie toch een vergunning zal bemachtigen, moet weten dat dit maar soelaas zal bieden tot 2030”, klinkt het daar. “In 2030 is de kans groot dat dit gehele circus dan vanaf nul herbegint. Vandaag rest ons nog een laatste mogelijkheid om rechtvaardigheid af te dwingen en dat is een klacht bij het Grondwettelijk hof, een stap die wij, het ABS, ook gaan zetten.”
Tekst: Annelies Debergh