• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Goed melken: een goed begin is het halve werk

Melkmachines Melkstal Melkwinning Uiergezondheid 9 februari 2024

GOED MELKEN: EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK

Wat verstaan we onder goed melken? Dat kan worden samengevat als het vlot, pijnvrij en volledig leegmelken van de uier met behoud van een goede speenconditie en zonder verhoogde kans op uierontsteking. Schot voor open doel? Opmerkelijk genoeg ontstaat maar liefst 50 procent van de uierinfecties tijdens het melken, wat zowel afhangt van de correcte werking van de melkmachine als van de werkwijze van de melker.

Aangezien de melkmachine de enige machine is die dagelijks op een levend dier wordt aangesloten, is het van groot belang dat deze naar behoren functioneert. Reden genoeg om, in het kader van het project ‘Een betere stal voor koe en klimaat’, hier extra aandacht aan te besteden. Op de bijeenkomst afgelopen 25 januari op het bedrijf van Huig de With in Linschoten, start Johan Grolleman, specialist in melkwinning en uiergezondheid, zijn presentatie: ‘Een goed begin is het halve werk’.

Waarom zorgt een voorbehandeling voor goed melken?

“Een goede voorbereiding begint met het schoonmaken van de spenen. Daarnaast is extra massage/stimulatie van de uier raadzaam”, benoemt Johan. De specialist geeft verder aan dat voorstralen, met 12 stralen, de beste methode is voor een hoge oxytocine release. Deze voorbehandeling moet 10-15 seconden duren. Vervolgens heeft de koe 60 tot 90 seconden nodig om de melk te laten schieten. Door deze wachttijd aan te houden, wordt de koe sneller en efficiënter uitgemolken, wat een positief effect heeft op de maximale hoeveelheid melk die dan in de uier achterblijft.

Minder belasting van de spenen leidt ook tot minder speenpuntvervelling. Bij Automatische Melk Systemen (AMS) is er doorgaans voldoende tijd voor stimulatie en wachttijd tot aansluiten ingesteld, wat gecontroleerd kan worden aan de hand van de dode melktijd.

Het belang van een passende tepelvoering

Een passende tepelvoering die regelmatig wordt vervangen, is ook een belangrijk onderdeel van goed melken. Door de beweging van de tepelvoering tijdens het melken zal na verloop van tijd de elasticiteit afnemen, wat het risico op haarscheurtjes met zich meebrengt waar vuil zich kan ophopen. Om dit geen risico te laten vormen voor de uiergezondheid, moeten tepelvoeringen op tijd worden vervangen, doorgaans na 2500 melkingen.

De fabrikant zal overigens per type een specifiek advies hebben. De stand van het melkstel is eveneens een aandachtspunt voor volledige uitmelking: de druk van de vier tepelbekers moet evenredig verdeeld zijn, waarbij slanggeleiding behulpzaam kan zijn.

Dagelijkse routine

“Controleer de spenen na het verwijderen van het melkstel regelmatig. Ook bij melken met AMS hoort dit in de dagelijkse routine van goed melken. Aan de hand van de spenen kunt u beoordelen of de werking van de melkmachine juist is en problemen voorkomen of in de kiem smoren”, attendeert de specialist.

“Wanneer een melksysteem goed werkt, is de speen na verwijdering soepel, zonder melkresten. Voor ontsmetting van de speen en verzorging van de speenhuid is een nabehandeling met een geregistreerde dip altijd aan te raden. Daarbij is het van belang dat de speen voor 2/3e geraakt wordt”, besluit Johan. Na een theoretische bespreking, doorspekt met praktische voorbeelden, kregen de deelnemers de kans om de prachtige stal van Huig de With te bezichtigen, inclusief de vijf robots.

Meer informatie over goed melken

Het project ‘Betere stal voor koe en klimaat’ is voortgekomen uit het Sabe-traject ‘Samen leren’, is mede mogelijk gemaakt door subsidiegelden vanuit RVO en vindt plaats in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht.

Bron: DLV Advies

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”
20 mrt

“Iedere melkveehouder kan nu aan de Vector”

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren
20 mrt

14 nieuwe Vredestein Traxion-banden voor Claas Arion-tractoren

Milcobel 2024
19 mrt

Milcobel zet strategische koers voort: sterke financiële resultaten en focus op zuivel

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België in 2024
18 mrt

Blauwtong: Meer dan 3.600 bevestigde besmettingshaarden in België

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?
18 mrt

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen melkmachines

DeLaval brengt het melken naar een hoger niveau met de nieuwe Melkstal Automatisering

DeLaval brengt het melken naar een hoger niveau met de nieuwe Melkstal Automatisering

Is jouw huidige rundveestal al geoptimaliseerd?

Van onze partner De Heus

Is jouw huidige rundveestal al geoptimaliseerd?

Pindustry verkoopt Fullwood Milking aan JOZ

Pindustry verkoopt Fullwood Milking aan JOZ

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer