In de avond wordt de melk getapt uit de melktank en in de ochtend komt het als ijs uit de ijsmachine. Verser ijs bestaat er niet. Jan en Annette van Dijk uit Vuren zochten naar een tweede tak in hun melkveebedrijf en kwamen terecht bij ijs. Bij IJsboerderij De Oude Schuur kunnen klanten terecht voor een Italiaans ijsje van Nederlandse bodem. “Mensen komen niet zomaar een ijsje halen, maar willen er even uit zijn met hun gezin.”
Oude jongveestal omgetoverd tot IJsboerderij De Oude Schuur
Toen Jan en Annette van Dijk begin 2018 over een horecabeurs liepen om te kijken naar de mogelijkheden voor hun melkveebedrijf, proefden ze van de horecawereld én ambachtelijk ijs. Dat wilden zij ook. Daarom werd een gedeelte van hun oude jongveestal omgetoverd tot een ijssalon, inclusief productieruimte en opslag. Met hulp van familie, vrienden en een aannemer openden ze enkele weken later de deuren van IJsboerderij De Oude Schuur, samen met dochter Lotte.
“Je wilt je onderscheiden en iets anders doen dan de rest”, begint melkveehouder Jan van Dijk te vertellen. “We hebben ruim tien jaar geleden al een keertje gekeken naar een tweede tak voor ons melkveebedrijf. Aangezien we toen van onze melkafnemer nog niet zelf melk mochten verwerken, schoven we destijds het plan voor ons uit. In 2018 veranderde deze regel en begonnen we met de ijsboerderij. Inmiddels gaat er jaarlijks een hoeveelheid melk ter grootte van de productie van één koe naar de ijsproductie.”
Wisselend assortiment aan ijssmaken
De ijsboerderij heeft standaard achttien smaken in de vitrine liggen, maar het ijsassortiment is een levend geheel. “Ik vind het leuk om het aanbod te wisselen en nieuwe smaken uit te proberen”, vertelt Annette. “Als ik ergens iets lekkers proef, probeer ik er thuis een lekkere ijssmaak van te maken.” Het aantal smaken is op deze manier opgelopen tot tussen de 150 en 200. Ook bezoekers met allergenen kunnen onbezorgd een ijsje eten bij de familie aan huis. Er zijn ijssmaken beschikbaar die gluten-, lactose-, suiker-, of sojavrij zijn. Dit ijs wordt apart opgeslagen, zodat er geen kruisbesmetting plaatsvindt.
IJsboerderij De Oude Schuur
De familie Van Dijk maakt vers ijs uit hun eigen melktank. Van heinde en ver komen bezoekers naar IJsboerderij De Oude Schuur in Vuren voor een Italiaanse lekkernij van Nederlandse bodem.
Bedrijf in beeld
melkkoeien: 80 stuks • jongvee: 50 stuks • areaal: 90 hectare • melkproductie: 9.630 kilogram met 4,37 vet en 3,54 eiwit
Steeds meer klanten voor IJsboerderij De Oude Schuur
In de productieruimte van de oude schuur begon Annette met een kleine pasteuriseur, waarmee ze melk klaarmaakte voor de ijsproductie. Al snel bleek dit niet voldoende te zijn en kwamen er grotere machines voor in de plaats. De huidige ijsmachine kan vier bakken van vijf liter ijs tegelijk uitdraaien. Zo maakt zij in de zomer dagelijks rond de vijftig bakken ijs.
“De ijsverkoop loopt super”, vertelt Annette. “Het gaat zo goed dat we ieder jaar de ijssalon uit kunnen breiden. Onze volledige voortuin is inmiddels omgebouwd tot terras, inclusief speeltuin.” Het succes van de ijsboerderij vertaalt zich niet alleen in toename van het aantal klanten. De klanten zijn ook nog eens super enthousiast. Zo werd IJsboerderij De Oude Schuur bekroond tot beste ijssalon van Gelderland met de Horecaprijs.
Hoe verwerk je melk tot ijs?
Als Annette ijs gaat maken, loopt ze naar de melktank. Daar tapt ze melk af en brengt dit naar de pasteuriseur in de productieruimte, die de melk verwarmt tot 85 graden Celsius. Na verloop van tijd voegt ze grondstoffen toe die een basismix vormen, die het ijs smaak, structuur en houdbaarheid geven. Naderhand geeft ze het product handmatig de gewenste ijssmaak op de productietafel en wordt het mengsel in de ijsmachine gegoten, waar het ijs wordt gemixt. Aan de buitenkant vriest het mengsel vast en wordt het weer los geschraapt. Op deze manier krijgt het product een structuur, die vergelijkbaar is met die van softijs. De ijsmaakster tapt dit af en schept het in een ijsbak van vijf liter.
In de shockvriezer krijgt het ijs onder een temperatuur van -30 graden Celsius de gewenste ijsstructuur, doordat de bovenste laag bevriest. Het ijs gaat dan naar de vriescel, vitrine of op transport naar een afnemer. Zo komt hun product terecht bij verschillende restaurants, supermarkten, boerderijwinkels en B&B’s. Ook komt de familie op locatie om vanuit één van hun twee trailers ijs te serveren op feestjes, bruiloften en scholen. Donderdag is standaard de bezorgdag voor Jan. Dan brengt hij, of de vader van Annette, het ijs rond in de omgeving. Dochter Lotte helpt ook graag mee. Als ze klaar is met haar studie horecamanagement hoopt ze meer aan de slag te gaan in het bedrijf en in de toekomst de ijsboerderij voort te zetten.
Drukke tijden
In de zomer kent de ijsboerderij drukke tijden. Van april tot en met eind september is de ijssalon zes dagen per week geopend en in de zomervakantie kunnen gasten er elke dag terecht. Op drukke dagen staat een ijstrailer langs de weg, zodat er op twee plekken ijs verkocht kan worden. “In de zomer als de zon schijnt is het veel werk”, laat Annette weten. “Je moet het wel écht leuk vinden. De ijsmachine draait de hele dag om de vitrine gevuld te houden. Het zijn lange dagen.”
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar acceptatie.melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.