Zes melkveehouders uit Noord-Deurningen hebben de krachten gebundeld om biogas te winnen uit koeienmest, een innovatieve stap naar duurzame energieproductie. Door middel van vergisters op hun boerderijen is jaarlijks het equivalent van 1 miljoen m3 aardgas geproduceerd, genoeg om ongeveer 900 huishoudens van energie te voorzien. Het mooie is dat deze productie plaatsvindt terwijl de koeien gedurende de zomerdagen gewoon 6 tot 8 uur lang in de wei staan.
Deze initiatieven zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de lokale gemeenschap. Erik, eigenaar van Erve Kuiper, vertelt over de samenwerking binnen de coöperatie die meerdere boeren in de regio omvat. Het idee ontstond met als doel om het nabijgelegen dorp energieneutraal te maken, en met succes: sinds kort is het dorp volledig energieneutraal dankzij deze inspanningen.
Stalaanpassingen
“Naast de bouw van een vergister op het erf, vereist het effectief functioneren van een vergister ook aanpassingen aan de stal”, benoemt Jarco Brand, projectleider Bouw bij DLV Advies. Zo is bij Erve Kuiper bijvoorbeeld de traditionele roostervloer vervangen door een dichte vloer met mestschuiven en stortbakken om de mest dagvers in de vergister te kunnen laten lopen.
Kwaliteit van digestaat
Bij dit melkveebedrijf en vijf andere melkveebedrijven in de buurt, is de mest elk uur de stal uit geschoven. Daarmee is een forse reductie van de ammoniakemissie gerealiseerd. De mest gaat vervolgens naar een monomestvergister die Twents biogas produceert. Het biogas gaat rechtstreeks naar lokale afnemers. De melkveehouder is lovend over de kwaliteit van het digestaat. “Ook kunstmestvervanging behoort tot de mogelijkheden. Het is een van de voorbeelden die laat zien dat er mogelijkheden zijn voor emissiereductie op het boerenerf waarbij ook andere doelen gediend worden én er perspectief is voor de ondernemer”, aldus Erik van DLV Advies.
Biogas
Het proces van biogaswinning begint op het boerenerf, waar de mest van de koeien is gebruikt als grondstof voor de vergisters. Deze vergisters, zoals die van Hans Roeleveld van circulair melkveebedrijf Hasman, zijn aangepast aan de behoeften van de boerderij. Dit bedrijf is een van de zes initiatiefnemers. Op zijn boerderij wordt ook vaste mest verwerkt tot biogas, denk hierbij aan de vaste mest uit potstallen en restvoer. Bovendien is zijn vergister uitgerust met een mestscheider, waardoor de mest die hieruit komt een dunne en dikke fractie oplevert. Deze dikke fractie wordt onder andere gebruikt als ligbed voor de koeien.
Vervanging van kunstmest
“Het succes van deze initiatieven is te danken aan zowel de innovatieve aanpak van de boeren als de ondersteuning van lokale overheden”, zegt Erik Drost, projectleider Energie bij DLV Advies. “Zo zijn aanpassingen aan de stallen nodig om de vergisters effectief te laten functioneren en hebben de gemeente en de provincie waardevolle steun geboden gedurende het hele proces.”
“De voordelen strekken verder dan alleen energieproductie”, vult Jurian Lier zijn collega aan. “Het geproduceerde biogas is lokaal afgenomen door tuinbouwbedrijven en industrieën. Terwijl het restant van het proces, het digestaat, waardevol is als meststof en zelfs kan dienen als vervanging voor kunstmest.” Jurian krijgt veel vragen over het toepassen van digestaat als bemesting. Hans Roeleveld geeft aan dat het bemesten met digestaat hem uitermate goed bevalt. Nadat er gras gewonnen is, zijn de percelen bemest met zowel dikke als dunne fractie. Vervolgens kunnen de koeien twee dagen later de percelen weer beweiden. Jurian: “Dit is dan ook een interessant onderwerp om te bespreken op een volgende bijeenkomst.”
Webinar Monomestvergister
Op 10 april a.s. van 19.30 tot 20.30 uur praten experts Erik Drost en Rick Kanters van DLV Advies u bij over de mogelijkheden en uitdagingen omtrent monomestvergisting. Tijdens dit webinar krijgt u een goed beeld wat er komt kijken bij het plaatsen van een vergister op uw bedrijf. En ook welke stappen hiervoor genomen moeten zijn. Er is mogelijkheid tot het stellen van vragen. Deelname is gratis. Lees meer in dit artikel.
Integrale Mestverwaarding
Dit artikel is geschreven in navolging van de bijeenkomst Integrale Mestverwaarding op 21 maart jl. Het project is mede mogelijk door steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. ‘Integrale mestverwaarding’ wordt uitgevoerd mede met subdidie van het ministerie van EZK en het ministerie van LNV: Samen leren in projecten over duurzame landbouw.
Bron: DLV Advies