Opgegroeid op een boerderij in Merksplas, verhuisden de broers Raf en Kurt Smets in 2005 naar Holsbeek om daar 35 koeien te gaan melken. Op de ouderlijke boerderij in Merksplas worden op dat moment ook nog 60 koeien gemolken.
Bijna 20 jaar later zijn beide boerderijen nog steeds in gebruik maar al lang niet meer op de manier zoals het in 2005 begon. We spreken de broers over het boerenleven, onafhankelijk veevoeradvies en hun visie op de toekomst als melkveehouder.
Een familiebedrijf op afstand
Toen de broers in 2005 naar Holsbeek verhuisden was er nog sprake van een melkquotum. Kort na de verhuizing werd daarom voor de twee boerderijen samen melkquotum bijgekocht waardoor ze tot 1,5 miljoen liter melk mochten leveren.
In 2013 wordt de stap gezet om een nieuwe koeienstal te bouwen. Met 186 ligboxen en een melkstal waar 2×18 koeien gemolken kunnen worden zijn ze met deze stal helemaal klaar voor de toekomst. Zeker toen in 2015 het melkquotum wegviel. Op dat moment hebben ze deze nieuwe stal met 180 koeien mooi kunnen vullen. In de jaren daarna zijn de broers stap voor stap doorgegroeid naar 260 koeien die vandaag gemolken worden. De stal is dus aardig volzet.
Ook op de boerderij in Merksplas is er het één en ander veranderd. Hier worden geen koeien meer gemolken maar worden de 180 stuks jongvee gehuisvest. Vanaf 3 maanden verhuizen de kalfjes vanuit Holsbeek richting Merksplas en zo’n 3 maanden voor het afkalven komen de vaarzen weer terug.
Waar de werkzaamheden voor vader en broers in de afgelopen jaren verschoven zijn, is er nog wel steeds sprake van een mooie samenwerking. Een echt familiebedrijf met hart voor het vee. Dit laat zich ook zien in de 2,8 miljoen liter melk die afgelopen jaar geleverd is.
Kijken hoe het nog beter kan met Nutrivice Consultancy
Raf en Kurt willen zichzelf blijven uitdagen. Zo kwam het dat Raf in 2020 de cursus voeding melkvee van Nutrivice Consultancy heeft gevolgd. Tijdens de cursus wordt het eerste zaadje voor onafhankelijk voeradvies gepland. Dit zaadje is ondertussen uitgegroeid tot een vruchtbare samenwerking met Nutrivice Consultancy.
Echt grote veranderingen zijn er niet doorgevoerd sinds de start van de samenwerking. ‘Het liep ook helemaal niet slecht toen we begonnen, zeker niet, we wilden alleen kijken hoe het nog beter kon. De grootste verandering is dat we nu bedrijfsspecifieke mineralen voeren. Daarnaast proberen we altijd iets met Bjorn (consultant bij Nutrivice Consultancy) zijn advies te doen. Hierbij zit het vaak in de details. Kleine veranderingen die helemaal geen moeite, tijd of geld kosten en die wel veel besparen of opleveren. De volgorde van het laden van de mengwagen bijvoorbeeld of extra water mee mengen, hele kleine aanpassingen die bijzonder effectief zijn. Dat zijn de puntjes op de i waar we naar op zoek waren’.
Sinds de samenwerking met Nutrivice zitten de broers ook korter op de bal wat betreft hun veevoer. Qua prijzen is er meer inzicht en Bjorn fungeert als een stok achter de deur om de prijs goed in de gaten te houden. ‘Als je kijkt naar hoeveel geld je uitgeeft aan voer dan weet je dat je daar het scherpst op moet zitten. We kunnen wel gaan bezuinigen op het kopen van een nieuwe schop of kruiwagen maar daar zit de winst niet. Zo hebben we nu ons krachtvoer al tot oktober laten vastleggen. De prijzen zijn historisch laag dus we dachten we proberen het, we zullen zien hoe het loopt’.
Een hogere levensproductie
De broers hebben de afgelopen jaren mooie stappen gemaakt maar natuurlijk blijven er doelen en dromen voor de toekomst. Een belangrijk doel waar ze de komende jaren op willen focussen is een hogere levensproductie. ‘We zitten nu op een levensproductie van 30.000 liter, dit willen we verdubbelen en dat is haalbaar. Er gaan hier nu ook wel eens koeien weg die 15.000 liter hebben gegeven, dat brengt het gemiddelde natuurlijk flink omlaag’.
‘Een vaars die perfect afkalft kan een goede, oude koe worden. Als er in het begin al iets niet goed gaat, dan zal het ook nooit een oude koe worden’. Daarom zouden de broers graag het jongvee dichterbij huisvesten en het liefst in een nieuw te bouwen jongveestal. ‘Een vaarskalf dat geboren wordt moet top zijn, dat is de sleutel tot een gezonde veestapel en een hoge levensproductie’.
Daarnaast wordt er nog druk gespeculeerd over wat er nog meer kan bijdragen aan een hogere levensproductie. ‘De stal is nu overvol, wat als er 30 of 40 koeien weggaan? Dan krijgen de overige koeien meer ruimte, zou dat de levensproductie verhogen? Misschien wel, maar op korte termijn zorgt dat ook direct voor 1000 liter melk per dag minder, dat is nogal een verschil. En wie zegt dat deze melk terugkomt vanuit de overgebleven koeien? Dat is een moeilijke rekensom. Al is het natuurlijk een feit dat wanneer je met minder koeien net zoveel melk maakt, je dan een hoger rendement hebt. Dat is voor de koe en voor de boer beter, dus ja we zullen zien waar we over 10 jaar staan.’
De wind in de zeilen
Wat de toekomst voor de heren brengt is niet te voorspellen. Alles hangt af van de wetgeving, de melkprijs en de voerkosten.
‘Wij focussen ons op onszelf, we kijken niet naar wat anderen doen. Wij houden melkvee en willen goed zijn in wat we doen. Op het moment melken we ook super goed. Uiteraard helpt de kennis en ervaring van Bjorn hierbij. Als oud-dierenarts kijkt hij anders naar de koeien. Het is vaak een complex verhaal maar Bjorn kan zijn advies goed overbrengen en duidelijk naar een doel toewerken. Daarnaast voeren we nu ook een hele goede maiskuil dus dat werkt ook goed mee. We kunnen wel zeggen dat we de wind in de zeilen hebben en daar hopen we nog lang van te mogen genieten’.
Nutrivice Consultancy B.V.
Heikantsebaan 7
5507 PJ Veldhoven
The Netherlands
info@nutrivice.nl
www.nutrivice.nl
Direct contact: +31 (0)6 30 26 29 56