In 2023 riepen 254 Belgische voedingsbedrijven producten terug bij de consument. Dit is een lichte daling in vergelijking met 2022 toen 289 producten werden teruggeroepen. Verder werden ook 85 waarschuwingen uitgestuurd, hoofdzakelijk voor het niet vermelden van bepaalde allergenen op de verpakking.
Dat er in België een hoog niveau van voedselveiligheid is hoeft niet te verwonderen. Dagelijks doen voedingsbedrijven er immers alles aan om veilige producten af te leveren. Het FAVV waakt er op zijn beurt over dat de bedrijven de regels naleven. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die voedingsbedrijven nemen, kan het gebeuren dat een product toch niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Indien het product de eindconsument al heeft bereikt en de consumptie ervan een risico inhoudt, dan moeten de bedrijven, die tenslotte verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, consumenten daarvan op de hoogte brengen. Dit gebeurde 339 keer in 2023. In 2022 was dit 394 keer het geval, een kleine daling van bijna 10% dus.
Terugroepingen door een chemisch of microbiologisch risico
Bijna de helft van de producten (49%) werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, een te hoog gehalte aan additieven of de aanwezigheid van één of meerdere niet-toegelaten additieven. Daarnaast lag voor ongeveer een derde (34%) van de productterugroepingen dan weer een microbiologisch probleem aan de basis, zoals de mogelijke aanwezigheid van een bacterie zoals Listeria, Salmonella of STEC. Ten slotte werd 17% van de producten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde deeltjes, zoals kleine stukjes metaal of glas.
94% van de waarschuwingen hebben betrekking op allergenen
In 2023 stuurden voedingsbedrijven ook 85 waarschuwingen uit, omdat allergenen niet vermeld werden in de ingrediëntenlijst (94%) of omdat er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking stond. Ook het aantal productwaarschuwingen kent hiermee een daling van bijna 10%.
Bron: FAVV