Ongetwijfeld krijgen we komende zomer weer te maken met hete dagen. Steeds meer melkveehouders wapenen zich daartegen, door in de stal extra verkoelingsmaatregelen te treffen. Dat ziet ook Alex Punte van Atec Solutions. “Melkveehouders willen de hitte voor zijn. Het voorjaar is dan ook het moment je daarop voor te bereiden. Ons Easy-Line stalkoelingssysteem biedt uitkomst.”
Het gevaar van hittestress
Al vanaf een temperatuur van twintig graden Celsius kan een koe problemen ondervinden door hittestress. Zeker hoogproductieve koeien zijn hier extra vatbaar voor, want hittestress zorgt voor een lagere voeropname. Dat is slecht voor de diergezondheid en de melkproductie. Koeien blijven langer staan om de hitte beter kwijt te kunnen, wat een grotere kans op klauwproblemen geeft. Daarbij daalt ook de weerstand van de koe en is er meer kans op bijvoorbeeld uiergezondheidsproblemen.
Samen met het feit dat bij hogere temperaturen omgevingskiemen zich gemakkelijker vermenigvuldigen en dus de infectiedruk exponentieel stijgt, is het risico op gezondheidsproblemen groot tijdens warme dagen.
Hoe voorkom je problemen van hittestress?
Uiteraard zijn een schone omgeving en hygiënisch werken een eerste vereiste om (uier)-gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is daarbij eveneens belangrijk hittestress tegen te gaan, door in de stal zoveel mogelijk te zorgen voor een aangename temperatuur. Dat is iets waar Alex Punte van Atec Solutions een oplossing voor heeft. Zijn bedrijf ontwikkelde namelijk het Easy-Line stalkoelingssysteem, dat steeds meer opgang vindt. Niet alleen tijdens extreme hitte is dit systeem te gebruiken, het is in elk seizoen inzetbaar. Zodra de temperatuur in de stal oploopt en het welzijn van de dieren in het gedrang komt, kan het worden ingezet.
Acht graden verschil dankzij stalkoelingssysteem
Het bestaat uit een hogedruk-pompset met controlepaneel, hogedrukleidingen en RVSnozzles die om de dertig centimeter aan de leiding bevestigd zijn. Deze nozzles zorgen voor de fijne mist die de dieren koel houdt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mooi natuurkundig verschijnsel, namelijk adiabatische koeling. Met een druk van 70 bar wordt het water door de leiding gepompt, waardoor het water uit de nozzles komt. Dit zorgt voor een heel fijne waternevel die verdampt. Verdampen kost warmte die uit de omgevingslucht wordt gehaald, die daardoor afkoelt. De afgekoelde lucht zakt naar beneden, waar de koeien er profijt van hebben.
“Het kan maar liefst acht graden verschil maken”, aldus Punte, die erbij vertelt dat de vernevelingsinstallatie heel makkelijk in gebruik kan worden genomen. “Het is een kwestie van ophangen, instellen en wachten op het warme weer.”
Automatisch koelen met stalkoelingssysteem
Punte vertelt dat de koeling handmatig kan worden aangezet. Een andere mogelijkheid is de verneveling automatisch aan en uit te laten gaan op basis van de temperatuur. “Zo heb je er als veehouder geen omkijken naar. Het stalkoelingssysteem gaat koelen bij de door de veehouder ingestelde temperatuur, bijvoorbeeld twintig graden Celsius.”
Volgens Punte heb je de investering snel terugverdiend. “Ga maar na wat het kost als koeien allemaal een paar liter melk minder geven op warme dagen. Dan is een oplossing als deze niet duur. De investering valt ook onder de Energie-Investerings-Aftrek regeling, waardoor je een groot deel al terug krijgt via belastingvoordeel.” De ondernemer ziet dat steeds meer veehouders zich willen wapenen tegen hittestress. “De vraag naar stalkoelingssystemen is groot. We krijgen steeds vaker en eerder te maken met warme dagen. Veehouders zien dat koeien het daar moeilijk mee hebben, de melkproductie daalt en ziektekiemen grijpen sneller om zich heen. Door te koelen kun je veel problemen voorkomen en koeien het comfort geven dat ze verdienen. Daar wordt je voor beloond met meer melk.”
Tekst: Gerben Hofman • Beeld: Atec Solutions en Gerben Hofman