Het Vlaamse Parlement keurde op 24 januari 2024 het voorstel over de programmatische aanpak stikstof (het ‘Stikstofdecreet’) goed. Sinds 23 februari is het decreet van toepassing. Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken.
De impactscore van uw bedrijf speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom is het belangrijk om de impactscore van uw eigen bedrijf te kennen. U kunt dit zelf berekenen via een webtool, namelijk de Impactscoretool. Op 1 maart 2024 werd de bestaande impactscoretool aangepast.
Wat betekent deze impactscore?
De impactscore is de procentuele bijdrage van uw exploitatie aan de kritische depositiewaarde (KDW) voor de actuele oppervlakten habitattypen in de speciale beschermingszones aangewezen in uitvoering van de Habitatrichtlijn (SBZ-H).
Een kritische grenswaarde is de maximaal toelaatbare milieudruk per eenheid van oppervlakte die een bepaald habitattype of leefgebied kan verdragen zonder dat het er hinder van ondervindt. Die impactscore is belangrijk voor de toetsing aan het significantiekader.
De impactscore speelt een belangrijke rol bij de beoordeling van uw vergunning. Indien de impactscore lager is of gelijk aan 0,025 procent is er geen passende beoordeling van stikstof nodig. In het geval de impactscore hoger is dan 0,025 procent is een passende beoordeling wel noodzakelijk.
Modelleringsafspraken
Als u de impactscoretool invult, is het belangrijk om rekening te houden met de modelleringsafspraken. Hierin staan de richtlijnen over de emissiepunten rond de ligging, de hoogte, de diameter, de temperatuur en de volumestroom. Dit is enkel noodzakelijk om in te vullen bij stallen met mechanische ventilatie. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Departement Omgeving Vlaanderen.
Bron: Inagro