De melkkoeien op de Hooibeekhoeve in Geel hebben onlangs hun intrek genomen in het gloednieuwe stalgedeelte. Hiermee is de eerste fase in de vernieuwing van de stallen afgerond, aldus een mededeling van de Persdienst van de Provincie Antwerpen.
Begin oktober 2015 ging de aannemer van start met de bouw van een volledig nieuw stalgedeelte, in het verlengde van de bestaande melkveestal. Onlangs hebben de koeien hun intrek genomen in deze nieuwe stal, die voldoet aan alle normen om het de koeien zo comfortabel mogelijk te maken. Zo beperken drie ventilatoren de mogelijke hittestress. De ligboxen zijn breed en voorzien van een comfortabele mat. Er is een tevens een koeborstel.
De nieuwe melkrobot werkt met gestuurd koeverkeer volgens het feed-first-principe. Koeien passeren na de melkrobot steeds langs de voedergang. Bovendien is er naast de klassieke wachtruimte ook een voorrangsgang voorzien. De vaarzen en pasgekalfde koeien krijgen voorrang op de koeien in de wachtruimte en betreden zo sneller de robot.
Met LED-verlichting en aansturing van verlichting, ventilatoren en windbreeknetten via een centraal sturingssysteem, is ook gekozen voor milieuvriendelijke en energiebesparende maatregelen. Het grootste deel van het jaar drinkt het vee gezuiverd regenwater. Het recuperatiewater van het nieuwe rietveld wordt gebruikt voor de stalreiniging. Via een buffervat wordt de melk gekoeld vooraleer ze naar de silokoeltank gaat. De warmte van het buffervat wordt gerecupereerd om water voor te warmen voor reiniging van de melkapparatuur.
Veel onderzoeksmogelijkheden
Momenteel wordt het bestaande stalgedeelte omgebouwd, zodat de Hooibeekhoeve op termijn kan beschikken over twee vergelijkbare groepen koeien met elk een eigen melkrobot om nieuw vergelijkend onderzoek sneller en efficiënter te laten gebeuren. Daarnaast is er nog een derde kleinere proefgroep met ruimte voor 8 koeien met een individueel voeder- en waterregistratiesysteem. Deze exacte voer- en wateropname genereert weer extra data en mogelijkheden in het (voeder)onderzoek.
Een demonstratie van 3 verschillende emissiearme roostervloeren is ingewerkt in de stalvloer. De Hooibeekhoeve wil hiermee een antwoord zoeken op de vraag hoe ammoniakemissie in de melkveehouderij te reduceren. Met de mestrobots met watersproeisysteem zal bijvoorbeeld gevarieerd worden in rijfrequentie en hoeveelheid water om de ammoniakuitstoot te beperken.
De werkzaamheden zullen in september 2016 klaar zijn.