Op de World Cheese Awards 2016 in San Sebastian sleepte De Kazerij uit Wervik met liefst vier verschillende kazen een prijs in de wacht. De ‘Flandrien Oud’ en ‘Flandrien Grand Cru’ werden zelfs bekroond met een ‘Super Gold’-medaille en zijn nu officieel de beste goudse kazen ter wereld.
In 2014 werd de toen pas gelanceerde Flandrien Kaas al eens bekroond op de World Cheese Awards. In Londen werd ze uitgeroepen tot beste goudse kaas ter wereld, in de categorie goudse kaas jonger dan 1 jaar. Op de World Cheese Awards 2016 doet de kaasmakerij het nu nog beter.
De Kazerij startte begin 2013 met eigen productie van goudse kazen. Ze produceert kaas op vier leeftijden: Flandrien Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru. Flandrien. De Flandrien Oud werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘goudse kaas, jonger dan 1 jaar’ en Flandrien Grand Cru behaalde de overwinning in de categorie ‘goudse kaas, ouder dan 1 jaar’. Daarbovenop wonnen ze in de tweede ronde, waarin alle bekroonde kazen nog eens tegenover elkaar werden gejureerd, allebei de felbegeerde en uitzonderlijke eretitel ‘Super Gold’, waardoor ze officieel tot de absolute wereldtop behoren.
Naast de Flandrien Kaas stuurde De Kazerij ook haar Jeunesss Light en Frontieren naar de World Cheese Awards. En ook die liepen in de kijker in hun respectievelijke categorie: Jeunesss Light sleepte een zilveren medaille in de wacht en de Frontieren werd met een bronzen medaille bekroond.
De Wervikse kaasmakerij produceert nu het jaar rond ruim 1.000 ton kaas Daarvoor is 10 miljoen liter melk nodig. De producten gaan naar gespecialiseerde kaashandelaars en diverse supermarkten. De mogelijkheden om de Flandrien Kaas internationaal aan te bieden worden onderzocht.
www.flandrienkaas.be
Meer over de World Cheese Awards is te vinden via onderstaande link:
https://gff.co.uk/awards/world-cheese-awards/
Bron: Mededeling Comm2B – 23 november 2016