Biomelk Vlaanderen en BioLait Wallonië varen voortaan onder een gemeenschappelijke naam. Biomilk.be telt aan beide zijden van de taalgrens 32 producenten. Straks komen er langs Vlaamse zijde 13 nieuwe bio-producenten bij waardoor de gezamenlijke productie van 11 naar 18 miljoen liter stijgt.
De coöperatie wordt geleid door actieve melkveehouders die deze taak dus naast hun job vervullen. Biomelk Vlaanderen is al van in 2002 actief in Vlaanderen. In 2006 werd ongeveer 5 miljoen liter geleverd. Rond die periode waren er de eerste contacten met BioLait Wallonie. Vrij snel kwamen beide partijen tot de conclusie dat samenwerken een must werd.
Recent werden een paar ingrijpende beslissingen genomen. Eerst werd gezocht naar een nieuwe, vooral kortere, naam. Dat werd Biomilk.be. Samen met de nieuwe naam ziet de coöperatie het aantal leveraars langs Vlaamse zijde met 13 toenemen. In Wallonië, waar meerdere spelers actief zijn op de biomarkt, is de aangroei beperkt tot 2 bedrijven. Concreet wordt volgend jaar op een productie van 18 miljoen liter gemikt. De prijs die de producenten ontvangen is voor iedereen, ongeacht de grootte van het bedrijf, dezelfde. Een kwestie van solidariteit. Die prijs varieert van winter naar zomer van 50 en 45 eurocent.
Nieuwe kazen via ambachtelijke verwerkers
Biomilk gaat voor de verwerking tot kaas van een deel van de productie in zee met lokale ambachtelijke verwerkers die onder naam van ‘Bioterroir’ producten op de markt brengen. Deze merknaam is eigendom van Biomilk.be. De kaasmakers die deze benaming mogen gebruiken worden met zorg uitgezocht. Het gaat om de Fromagerie du Bairsoû uit Trois Ponts, de kaasmakerij Herve-société en de Fromagerie de Vielsalm. Verder wordt biomelk geleverd aan Pur Natur, de Damse Kaasmakerij, de kaasmakerij Gros Chêne en de Fromagerie de Vielsalm.
Er werden meteen ook 2 nieuwe kazen voorgesteld. ‘Bella’ is een rauwmelkse kaas met gewassen korst van de Fromagerie du Bairsoû. ‘Authentique’ is een lactosevrije abdijkaas gemaakt van zuivere grasmelk, geproduceerd door de kaasmakerij Herve-Société. Melk dus van koeien geproduceerd in de lente en de vroege zomer. Het lentegras geeft een unieke smaak aan de kaas. Authentique zal dus enkel in de lente en de vroege zomer geproduceerd worden. De commercialisatie van deze laatste kaas loopt via Bio Planet, een onderdeel van de groep Colruyt.
De top (zie foto) van deze exclusieve coöperatie lichtte de plannen voor de toekomst toe op het bio-melkveebedrijf van Luc Hollands, gelegen in Teuven.
Het volledige verhaal kunt u vanaf 12 juli lezen in Melkveebedrijf België – editie juli & augustus 2017.
Bron: Clem Reynders – Melkveebedrijf juli & augustus 2017