Op een gemengd bedrijf met 180 runderen in de provincie Antwerpen werd een haard van rundertuberculose bevestigd. Deze haard kwam aan het licht na epidemiologisch onderzoek en tuberculinaties op de contactbedrijven van een eerste haard in juli, ook in de provincie Antwerpen. Het FAVV wil de aandacht vestigen op het belang van de post-mortemkeuring in het slachthuis en het belang van de correcte uitvoering van de tuberculinaties.
Een eerste haard van rundertuberculose werd in juli bevestigd op het bedrijf van een veehandelaar-vetmester met 65 runderen in de provincie Antwerpen. Dit gebeurde nadat in het slachthuis letsels werden vastgesteld bij twee runderen van dit bedrijf. Bij de algemene tuberculinatie testten vier runderen positief en vier runderen twijfelachtig. Stamping out van het hele bedrijf werd uitgevoerd.
Er werden vier contactbedrijven geïdentificeerd en de runderen van deze bedrijven werden getuberculineerd. Zo kwam een tweede haard – een gemengd bedrijf met 180 runderen in de provincie Antwerpen – aan het licht. De twee runderen die letsels vertoonden in het slachthuis en die aan de basis lagen van de ontdekking van de eerste haard, hebben ongeveer zes jaar verbleven op dit bedrijf. Ook vier van de acht runderen die gereageerd hebben op de tuberculinatietest die werd uitgevoerd in deze eerste haard waren afkomstig van dit bedrijf.
De algemene tuberculinatie heeft 49 positieve runderen en 22 twijfelgevallen aan het licht gebracht. Er wordt ook een stamping out uitgevoerd. Er werden 250 contactbedrijven geïdentificeerd. Op deze bedrijven zal een algemene tuberculinatie worden uitgevoerd. Hun statuut wordt opgeschort in afwachting van de resultaten. De melk van contactbedrijven met opgeschort tuberculosestatuut mag zonder beperkingen worden opgehaald.
Op Europees niveau blijft België vrij van tuberculose. Het detecteren van sporadische gevallen, zoals bij de twee haarden in 2016 en de haarden waarvan nu sprake is, brengt dit statuut niet in gevaar.
Nieuwe aanpak vanaf eind 2018
Eind 2018 zal met de publicatie van een nieuwe wetgeving het toezicht op en de bestrijding van rundertuberculose wijzigen. De intradermale tuberculinaties worden dan vervangen door bloedtesten. Tot dan blijven de bepalingen voorzien in het koninklijk besluit van 17/10/2002 betreffende de bestrijding van rundertuberculose van toepassing.
Bron: DGZ-nieuwsbrief – 6 oktober 2017