Runderen waarvan is aangetoond dat ze drager zijn van het IBR-virus krijgen vanaf eind november 2017 het statuut van ‘IBR-drager’ toegekend. Hierbij het DGZ-advies ter zake.
Heb je op je I2-beslag nog één of meerdere IBR-dragers? Zorg dan dat deze runderen goed gevaccineerd worden en huisvest ze apart van je IBR-negatieve dieren. Voor doorgroei naar een IBR-vrij statuut, verwijder je deze dieren best zo snel mogelijk van het bedrijf richting slachthuis of een bedrijf met I2-afmeststatuut. Vanaf januari 2018 mogen deze dieren immers niet meer in de reguliere handel.
Welke runderen krijgen het statuut van IBR-drager en waarom?
Runderen die sinds 1 januari 2017 minstens eenmaal positief getest hebben voor de IBR gE-antistoffentest, verwerven binnenkort officieel het statuut van IBR-drager. Omdat een IBR-drager levenslang besmet blijft met het virus, is dit statuut levenslang van toepassing. Dit betekent dat het dier, zelfs wanneer het er gezond uitziet, op bepaalde stressmomenten het virus kan uitscheiden in de omgeving. Zo vormt het levenslang een risico voor andere runderen.
Hoe kom je te weten of er op je bedrijf IBR-dragers zijn?
Zijn er op je bedrijf dieren die het statuut van IBR-drager krijgen toegekend, dan ontvang je, net als je bedrijfsdierenarts, hierover een brief of e-mail. Vanaf eind november kun je ook in Veeportaal opzoeken welke dieren het statuut van IBR-drager hebben of dit via sms opvragen.
Er zit een IBR-drager op je beslag. Welke beperkingen gelden er voor deze drager en wat zijn de gevolgen voor je beslag?
- Vanaf 1 januari 2018 mogen IBR-dragers niet meer in de handel gebracht worden, tenzij ze rechtstreeks naar het slachthuis gaan of naar een bedrijf met het I2-afmeststatuut.
- Op bedrijven met een I2-statuut is correcte vaccinatie cruciaal om de kans op uitscheiding van het virus te verkleinen en je veestapel te beschermen tegen infectie. Om de kans op besmetting via de IBR-dragers uit te sluiten, adviseert DGZ om deze dieren nu al af te voeren. Alleen op die manier kan ook jouw bedrijf doorgroeien naar een IBR-vrij statuut.
- Op I3- en I4-bedrijven mogen sowieso geen IBR-dragers meer aanwezig zijn. Is dat toch het geval, dan wordt het vrije statuut opgeschort.
Met vragen kan je terecht bij je bedrijfsdierenarts of bij de DGZ-Helpdesk op tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be.
Bron: DGZ – 17 november 2017