Voor de campagne 2018 zet Syngenta – dat midden 2017 overgenomen werd door ChemChina – vijf nieuwe maisrassen op de rassenlijst. Ook de rasmengsels MaxiMais die voor seizoen 2017 werden gelanceerd vinden opnieuw hun plaats in de catalogus. Daarnaast pakt het bedrijf ook uit een nieuwe, aanvullende zaaizaadbehandeling voor een betere beworteling, jeugdgroei en bescherming tegen rhizoctonia.
Nieuwe rassen
De nieuwe rassen voor 2018 zijn SY Skandik (FAO215, Powercell), SY Welas (FAO 220), SY Pandoras (FAO 225), SY Energetic (FAO 240, Powercell) en SY Gordius (FAO 240, Powercell).
SY Skandik is een vroege kuilmais met zeer hoog opbrengstpotentieel en een hoge builenbrandtolerantie. Met een DS- en VEM-opbrengst van telkens 103 procent scoort Skandik hoger dan gemiddeld. Daarnaast heeft het ras ook een uitstekende tolerantie tegen maiskopbrand. SY Skandik krijgt ook de stempel “Powercell”, een intern keurmerk van Syngenta waarmee aangegeven wordt dat het ras een zeer hoge VEM-opbrengst en een hoge celwandverteerbaarheid heeft.
SY Welas is een vroeg kuilmaisras dat een massale opbrengst heeft. De voederwaarde is gemiddeld met veel zetmeel. Qua DS-opbrengst staat het ras op nummer 1.
SY Pandoras is een (half)vroeg ras met een FAO 225 voor hakselen, FAO 230 voor de korrel (CCM). SY Pandoras heeft een hoog opbrengstpotentieel met een goede voederwaarde. De kolfinplanting is uniform en laag.
SY Energetic heeft als nieuw ras de hoogste silomaïsopbrengsten. Met een FAO van 240 is het een halfvroeg ras, eveneens “Powercell”. Het ras maakt lange, massale planten met een goed kolfaandeel en kent goede toleranties tegen ziekten en legering. Ook de jeugdgroei is goed.
SY Gordius ten slotte is een halfvroeg ras met een uitstekende voederwaarde. Met een FAO van 240 voor de plant en 220 voor de korrel is er ook een ruime oogstvenster. Met een VEM-opbrengst van 105 steekt het ras boven de anderen uit.
Behalve deze nieuwe rassen houdt Syngenta ook vast aan de gevestigde waarden in de catalogus, zoals SY Karthoun, SY Amboss, SY Talisman, SY Telias, SY Gibutti (eveneens een Powercell-ras) en SY Kardona.
MaxiMais
Het mengen van maisrassen is niks nieuws. Toch is het maar recent dat de zaadhuizen zelf hun mengsels voorbereiden. Door de juiste kenmerken te combineren is het de bedoeling om meer opbrengst te halen met verminderd risico op ziektes of legering. Syngenta brengt onder de naam MaxiMais twee mengsels op de markt die de beste prestaties nog beter maken en het opbrengstpotentieel veilig willen stellen. Door enkel toprassen te selecteren zorgt de synergie tussen deze rassen voor een hogere opbrengst (meeropbrengsten tot +3 procent zijn aangetoond).
MaxiMais 215 bestaat uit de rassen SY Talisman (40%), SY Amboss (40%) en SY Madras (20%). De zaaiperiode voor dit mengsel loopt van 10 april tot eind mei.
MaxiMais 235 bestaat uit SY Madras (40%), SY Fanatic (20%), SY Pandoras (40%). Het rasmengsel zorgt voor topopbrengsten en meer stabiliteit over het veld. Daarnaast kennen de verschillende rassen goede ziektetoleranties. Het rasmengsel heeft een FAO van 235 voor de plant, de korrel heeft een FAO van 220 waardoor er een groter oogstvenster is.
De maismengsels hebben niet alleen op het veld positieve eigenschappen. Ook in de kuil zijn de positieve eigenschappen meetbaar omdat er geen verschillende oogsttijdstippen moeten gehanteerd worden. Analyses van de ingekuilde mais zouden onder en boven in de kuil hetzelfde resultaat moeten weergeven.
Zaaizaadbehandeling
Aanvullend op de reeds bestaande zaadontsmetting ontwikkelde Syngenta Vibrance. Vibrance is een zaadontsmetting met als actieve stof Sedaxane.
De zaadontsmetting stimuleert wortelontwikkeling, maakt de planten beter bestand tegen stress en biedt bescherming tegen rhizoctonia. Door de verhoogde wortelontwikkeling, door Syngenta “Rooting Power” gedoopt, kennen de planten een hogere droogtetolerantie en een betere nutriëntenopname wat op het einde van het groeiseizoen resulteert in meer opbrengst. Daarnaast kent Vibrance ook een uitstekende werking tegen rhizoctonia waardoor ook op besmette gronden de opbrengst verzekert is. Op de aangetaste praktijkvelden in Benelux zijn door rhizoctonia opbrengstverliezen tussen 3 en 20 procent geschat.
Bij het gebruik van Vibrance aanvullend op de standaardontsmetting is bij silomais een meeropbrengst van 4 procent gemeten, in korrelmaïs liep dit op tot 5 procent.
Bron: Antoon Vanderstraeten voor Rekad uitgeverij