Afgelopen jaar 2017 werd er een reductie behaald van 7,4 procent van het antibioticagebruik bij dieren ten opzichte van 2016. T.o.v. het referentiejaar 2011 is het totale antibioticagebruik inmiddels met 25,9 procent verminderd. De vooropgezette 50 procent totale reductie halen blijft echter een heuse uitdaging. Er resten daartoe immers nog slechts 3 jaar.
2017 is het meest succesvolle jaar sinds het vooropstellen van de reductiedoelstellingen over antibioticagebruik bij dieren. Bovendien werden twee van de drie strategische doelstellingen reeds ruimschoots behaald:
- een cumulatieve reductie van 84 procent van het gebruik van de kritisch belangrijke antibiotica (doelstelling was 75 procent reductie tegen eind 2020).
- een reductie van 66,6 procent voor de met antibiotica gemedicineerde voeders (doelstelling was 50 procent reductie tegen eind 2017).
In het antibioticaconvenant hebben de partijen (de Federale Overheid, de verschillende sectororganisaties, de lastenboekbeheerders en de dierenartsen- en dierengezondheidsverenigingen) zich echter ook geëngageerd om tegen eind 2020 een reductie van 50 procent van het totale antibioticagebruik te halen. De voorbije 6 jaar (van 2011 – het referentiejaar – t.e.m. 2017) is het totale verbruik met 26 procent verminderd. Er blijft dus nog 24 procent te gaan. Op amper 3 jaar tijd wordt dat nog een hele uitdaging.
Bekijken we de resultaten meer in detail dan valt vooral de verdergezette daling in het gebruik van colistine te vermelden, inmiddels al voor het vijfde jaar op rij. In 2017 werd een cumulatieve daling bereikt van 62,8 procent ten opzichte van 2012. “Dit resultaat is van groot belang gezien colistine recent werd geklasseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als kritisch belangrijk antibioticum met de hoogste prioriteit”, beklemtoont prof. Jeroen Dewulf, voorzitter van de raad van bestuur van AMCRA .
Nog zeer goed nieuws is dat het gebruik van zinkoxide, als alternatief voor colistine, voor de behandeling van speendiarree bij biggen, eveneens verder gedaald in 2017 met een cumulatieve reductie van 56,7 procent sinds 2015. “De gerealiseerde daling van het antibioticagebruik is dus zeker geen resultaat van een vervanging door zinkoxide”, laat Dewulf nog noteren.
Belangrijk is tevens dat de vastgestelde daling in het gebruik van antibiotica samen gaat met een daling in het voorkomen van antibioticaresistentie. “Sinds 2011 wordt een daling vastgesteld in antibioticaresistentie tegen de meeste antibiotica bij de voedselproducerende dieren”, aldus nog de AMCRA-voorzitter. “Dit toont aan dat de vooropgestelde strategie haar vruchten afwerpt.”
Voor een gedetailleerd verslag inclusief cijfers klik onderstaande link:
Activiteiten en realisaties met betrekking tot reductie van antibioticagebruik en -resistentie in de diergeneeskunde in België in 2017
Bron: AMCRA – 28 juni 2018