Een jaar geleden bundelden vier voederveiligheidsschema’s (AIC, GMP+ International, OVOCOM en QS) hun krachten om een tijdelijke wederzijdse uitwisselbaarheid te tekenen met Oqualim. Met een meer volledige uitwisselbaarheid tot doel wordt de uitwisselbaarheid vanaf 1 januari 2019 uitgebreid naar de activiteiten distributie en handel in diervoeders.
Voortaan mogen ook RCNA-gecertificeerde handelaars en distributeurs van diervoeders (voedermiddelen, voormengsels, mengvoeders en toevoegingsmiddelen) leveren aan FCA, AIC, QS of GMP+ International-bedrijven. RCNA is een voederveiligheidsstandaard van Oqualim.
Uitwisselbaarheid voederveiligheidsschema’s
De uitwisselbaarheid met FCA en QS is enkel geldig met RCNA-bedrijven die ook gecertificeerd zijn voor de scope ‘onaangekondigde audit’. Dat betekent dat deze bedrijven minstens één keer per certificatiecyclus gecontroleerd worden via een onaangekondigde audit.
Voortaan biedt de uitwisselbaarheid ook toegang tot technische standaarden beheerd door Oqualim, zoals STNO. STNO is een protocol voor de certificatie van gmo-vrije diervoeders (<0,9%). Deze technische module is vanaf nu ook certificeerbaar in combinatie met de standaarden waarmee er uitwisselbaarheid is. Hiervoor heeft Oqualim specifieke richtlijnen uitgeschreven.
Er wordt verder gewerkt aan een harmonisatie van het aankoopprotocol voor kleine hoeveelheden goederen met als doel om in het eerste kwartaal van 2019 een overeenkomst te behalen op dat vlak.
Bron: OVOCOM – 21 december 2018