FrieslandCampina kondigde vandaag 17 november 2015 een zware herstructurering aan in de Belgische melkaanvoer. De leveringsovereenkomst met 450 melkveehouders wordt opgezegd.
Bij Friesland-Campina luidt het dat, mede door de toename van de melkproductie in 2015, FrieslandCampina Belgium meer melk ophaalt dan het bedrijf in België kan afzetten. Het bedrijf wil het volume opgehaalde melk beter afstemmen op de marktvraag in België. FrieslandCampina Belgium zal de melk van de betrokken melkveehouders slechts tot uiterlijk 1 juli 2016 afnemen.
Het management heeft blijkbaar wel een akkoord gesloten met Milcobel. Volgens een persmededeling wil die cvba circa 180 miljoen liter melk per jaar bij 443 leverancier-melkveehouders overnemen van FrieslandCampina. “Milcobel biedt de betrokken melkveehouders aan vanaf 1 februari 2016 lid te worden van de coöperatie Milcobel en garandeert daarmee de afname van de melk. Of een melkveehouder daadwerkelijk lid wil worden van Milcobel blijft een individuele keuze”, staat er met zoveel woorden te lezen.
Het luidt verder dat indien de betrokken melkveehouders per 1 februari 2016 lid zijn en melk leveren aan Milcobel, zij een financiële tegemoetkoming van 3 euro per 100 liter melk (over het geleverde melkvolume in 2015) zullen ontvangen. Betrokken leverancier-melkveehouders die na 1 februari 2016 overstappen naar Milcobel, of kiezen voor een andere koper, of besluiten de melklevering stop te zetten voor 1 juli 2016, ontvangen een vergoeding van 0,50 euro per 100 liter.
FrieslandCampina Belgium benadrukt ten slotte dat het de melk bij de 441 overige leveranciers-melkveehouders en zijn 28 leden-melkveehouders blijft afnemen en dat er in de afdeling Melkbeheer in Aalter slechts twee arbeidsplaatsen komen te vervallen. De overeenkomst zou verder geen gevolgen hebben voor de 1.540 medewerkers in de verschillende vestigingen van FrieslandCampina in België, noch voor het assortiment van FrieslandCampina-producten op de Belgische markt.
Vanuit Boerenbond is al verontwaardigd gereageerd op de gang van zaken. Guy Vandepoel, adviseur rundveehouderij, studiedienst Boerenbond heeft het in een mededeling over : “Een brutale en cynische agressie voor de helft van de Vlaamse melkleveranciers van FrieslandCampina die, net nu de zuivelmarkt in een zware crisis zit, op straat worden gezet en op zoek moeten naar een andere afnemer voor hun melk.” Vandepoel wijst er ook fijntjes op dat de Nederlandse zuivelreus amper twee jaar geleden een gelijkaardige herstructurering in het oosten van het land doorvoerde. “Het is duidelijk dat FrieslandCampina hier een loopje neemt met de vertrouwensrelatie met zijn leveranciers.Melkveehouders worden als quantité négligable behandeld door de grootste zuivelcoöperatie van Nederland. Een aanfluiting van ‘ethisch verantwoord ondernemerschap en duurzaam ondernemen’, schrijft de adviseur rundveehouderij van BB scherp.