Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs stijgt naar 20,4 cent. De DVE-toeslag daalt naar 87,4 eurocent.
- Droge grondstoffen
- De eiwitmarkt
- Vooral het weer in de VS bepaalt nu de sojamarkt. Schrik voor vorstschade zorgt voor spanning.
- Het aanbod vanuit Zuid-Amerika is goed waardoor de prijzen aan de voorkant acceptabel zijn.
- Vlog-soja is schrikbarend duur (75 tot 80 euro per 100 kg) en zeer moeilijk leverbaar.
- De prijs van raapschroot en DDGS zit maar een fractie onder de sojaprijs. Daardoor is soja nu de goedkoopste eiwitbron.
- In de vlog-rantsoenen is dit zeker niet het geval. Haal soja daarom uit de basis. Voer het enkel aan de koeien die het echt nodig hebben.
- Voor raapschroot is er tot de nieuwe oogst weinig ruimte voor daling.
- De energiemarkt
- Alles voor de nieuwe oogst is hectisch en krap. Alles na de nieuwe oogst is geruststellend en op een aanzienlijk lager niveau.
- Door de zeer krappe voorraden zijn de prijzen op korte termijn nog iets verder opgelopen. Vooral de mais is zeer duur.
- De eiwitmarkt
- Tarwegistconcentraat is een goedkoop alternatief. Bierbostel is goedkoop ten opzichte van soja en raapschroot.
- Brok is de prijzen van de grondstoffen gevolgd.
- De nieuwe Nederlandse perspulpprijs is 1,65 euro per procent DS. Bij 27% DS is dit 44,50 euro per ton. Daarmee is het een zeer aantrekkelijk krachtvoer, ook ten opzichte van de termijnprijzen op het einde van dit jaar. T.o.v. ruwvoer wordt het verschil groter; mais in het seizoen kost vaak 10 tot 13 cent per kg droge stof. Veel ruwvoer vervangen door pulp is dus naar verwachting minder aantrekkelijk dit jaar.
Voor de volledige berekening klik HIER
Tekst: FDL naar Bas Aarts (Liba) in Melkveebedrijf editie juni 2021