Al van jongs af aan wist Niels van Hooijdonk van Melkveebedrijf D’Hel het zeker; hij zou later boer worden. En zo geschiedde. Na de MAS is hij thuis aan de slag gegaan en sinds 2014 zit hij samen met zijn ouders in een maatschap. Rechts van de stallen staat zijn ouderlijk huis waar vader en moeder nog steeds wonen, links woont Niels samen met zijn vriendin in het huis dat ooit van zijn opa en oma is geweest. ‘Hier willen we ooit een nieuw huis bouwen’ vertelt hij. ‘Maar eerst zijn er nog andere wensen zoals het afbouwen van de nieuwe stal.’
Een hele onderneming
Niels is een jonge boer met 330 melkkoeien en een echte ondernemer. Op de boerderij zijn 2 robots aanwezig en een melkput waarin 2x per dag 190 koeien worden gemolken. Op het bedrijf komt het ondernemende karakter van Niels goed tot uiting. Bijna al het werk op de boerderij wordt door de melkveehouder, zijn ouders en 2 fulltime medewerkers gedaan. Niels en zijn vader insemineren de koeien zelf en ook het klauw bekappen en landwerk wordt niet uitbesteedt. Daarnaast wordt ook de bouw van de nieuwe stal in eigen beheer uitgevoerd. ‘Doordat ik zo’n breed interessegebied heb, kunnen we veel dingen zelf doen. Dat is erg handig maar het zorgt er ook voor dat ik niet zo snel een 10 zal halen. Maar goed, is dat echt een nadeel? Een 8 is ook al erg netjes toch?’
Eerlijk advies zonder bijbedoelingen
Nadat Niels een aantal jaar in de maatschap had meegedraaid werd zijn interesse gewekt voor onafhankelijk veevoeradvies. Het ondernemende karakter van Niels in combinatie met een groeiende behoefte aan meer inzicht in onder andere grondstoffen en prijzen heeft ervoor gezorgd dat Niels in 2016 klant is geworden bij Nutrivice Consultancy. Elke 6 tot 8 weken bezoekt consultant Peter van Dooren het melkveebedrijf waarbij het hele melkveerantsoen wordt doorgesproken. ‘Het feit dat Peter een puur adviserende rol heeft zonder enige verkoopdoeleinden zorgt voor vertrouwen en geeft een goed gevoel. Hierdoor is de drempel laag om te bellen als ik een vraag heb over bepaalde grondstoffen of bijproducten. Ik weet dat ik een eerlijk antwoord krijg waarbij het altijd gaat om wat het beste is voor de koeien. Daarna is het aan mij om te bepalen wat ik met deze mening doe. Ik maak zelf de beslissingen over mijn eigen bedrijf, dat vind ik belangrijk. Daarnaast is het natuurlijk ook erg positief dat we in een tijdsbestek van ongeveer 4 jaar bijna 2000 kilo melk per koe gestegen zijn.’
Volgens Niels zou het voor elke boer goed zijn om af en toe eens onafhankelijk advies in te winnen. ‘Al is het maar als second opinion, dat is nooit verkeerd. Voeding is de grootste kostenpost op het hele bedrijf, als je door een onafhankelijk adviseur hierop een paar procent kunt besparen dan heb je er al snel aan verdiend.’
Verantwoord ondernemen
Met de bouw van de nieuwe stal en de mestvergister kun je wel zeggen dat het melkveebedrijf flink in ontwikkeling is. Voor Niels is het belangrijk dat dit op een zo verantwoord mogelijke manier gebeurd. ‘We willen bijdragen aan een gezonde planeet. Zo is de mono-mestvergister neergezet om de uitstoot van stikstof te verkleinen en zowel het dak van de oude als van de nieuwe stal ligt vol met zonnepanelen. Met de zonnepanelen wekken we genoeg stroom op om de mono-mestvergister te laten draaien. En de mestvergister zet biogas om naar groen gas waarmee we 200 huishoudens van gas voorzien. Zo is de cirkel toch al mooi rond! Als we in de toekomst dan ook nog onze eigen mest zouden kunnen gaan verwerken dan is het plaatje helemaal compleet.’
De toekomst
Aan plannen en motivatie heeft deze jonge ondernemer zeker geen gebrek. ‘Er zijn heel veel manieren waarop ik misschien makkelijker mijn boterham kan verdienen maar ik heb plezier in mijn werk en ik heb het graag druk. In de toekomst hoop ik dat de nieuwe stal gerealiseerd is en dat we de grondpositie weer meer in evenwicht kunnen krijgen. Ik heb niet als doel om uiteindelijk 1000 koeien te gaan melken of met 6 of 7 robots te gaan werken. Voor mij is het belangrijk om op een gezonde manier een efficiënte productie te halen zonder dat we hierbij de kosten uit het oog verliezen.
En wie weet, als de stal dan eindelijk af is.. Misschien dat er dan tijd komt om ons eigen huis eens onder handen te nemen.’
Bron – Nutrivice Consultancy