Eerder dit jaar konden we melden dat 2017 het meest succesvolle jaar sinds het vooropstellen van de reductiedoelstellingen inzake het antibioticagebruik bij dieren in België was. Tot nog toe echter hield de melkveehouderij – en bij uitbreiding de gehele rundveesector – zich afzijdig. Dat verandert per 1 oktober 2018.
Hoewel 2017 een goed ‘reductiejaar’ met betrekking tot het antibioticagebruik bij dieren was, scoort België in deze nog steeds ondermaats t.o.v. haar belangrijkste EU-partners. Onze Duitse en Nederlandse collega’s evolueren hier sneller. België moet, zeker wat de reductie van het totale antibioticagebruik bij dieren aangaat, de komende jaren dan ook een tandje bijsteken.
Al in 2017 werd in de versie 9 van het IKM-lastenboek bepaald dat ook de melkveehouderij met de registratie van het antibioticagebruik moest starten en wel per 1 januari 2018.
“Vanaf 1 oktober 2018 is het echter menens, want na een overgangsperiode van enkele maanden zullen melkveehouders die zich niet registreerden geen IKM-certificaat meer ontvangen en dus geen melk meer kunnen leveren aan hun koper”, zegt hoofd Buitendienst en Certificatie MCC, Koen Lommelen (KL).
Lees hier het volledige interview Niet deelnemen aan registratie antibioticagebruik, geen optie
Bron: Melkveebedrijf België editie september 2018