Tegenvallende resultaten na een behandeling tegen luizen zijn vaak te wijten aan een niet correct uitgevoerde strategie. Behandel daarom alle dieren tweemaal met een interval van 21 dagen en voorkom herinsleep van luizen op uw bedrijf.
Luizen komen het jaar rond voor en rundvee lijkt de diersoort waarbij infestaties het meest frekwent voorkomen. Luizen worden in twee groepen onderverdeeld: de anoplura of steekluizen die zich met bloed voeden en de mallophaga of bijtluizen, die van huidafval en haren leven. Bij een infestatie met luizen is het maken van dit onderscheid nuttig om een gepaste behandeling te starten. Steekluizen zijn meestal weinig mobiel en donker gekleurd. Bijtluizen daarentegen zijn zeer mobiel, lichter van kleur en hebben een afgeronde kop. Producten die worden ingespoten zijn enkel werkzaam tegen steekluizen terwijl pour-on preparaten meestal tegen beide types van luizen werkzaam zijn.
Luizen zijn zeer gastheer specifiek en kunnen enkel op het huidoppervlak van runderen lang overleven. In de omgeving overleven ze slechts enkele dagen. Dit maakt dat mits een strikte behandeling van alle dieren een bedrijf vrij kan gemaakt worden van luizen. Bij de behandeling van luizen zijn een aantal zaken in acht te nemen:
Eén enkele behandeling volstaat meestal niet
De levenscyclus van luizen duurt gemiddeld 14 tot 21 dagen. De eieren zijn ongevoelig voor de gebruikte producten. Daarom zijn twee behandelingen met een tussentijd van ongeveer 3 weken noodzakelijk om een dier volledig vrij te krijgen van luizen.
Behandel niet alleen de geïnfesteerde dieren
Alle dieren moeten op hetzelfde moment behandeld worden. Vaak worden luizen voornamelijk aangetroffen bij kalveren. Het niet gelijktijdig behandelen van het volwassen vee is vaak de oorzaak van een teleurstellend resultaat.
Vermijd contact van behandelde dieren met niet behandelde dieren
Weide contacten zijn vaak de oorzaak van herintroductie van luizen op een bedrijf.
Behandel ook nieuw aangekochte dieren
Bij de introductie van nieuwe runderen dienen deze eveneens tweemaal behandeld te worden met een interval van 21 dagen. Optimaal worden deze dieren pas in de kudde gebracht na deze tweevoudige behandeling. Als een afscheiding niet mogelijk is dan moeten alle “in contact” dieren ook behandeld worden.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.